Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών Αθανάσιου Ζεκεντέ για την 25η Μαρτίου

Η Ελλάδα με την Επανάσταση του 1821 αναγεννήθηκε μέσα από τη σκλαβιά και τον παρατεταμένο μεσαίωνα που επέβαλαν στον τόπο μας οι Οθωμανοί κατακτητές. Οι Οθωμανοί χωρίς πραγματικό πολιτισμό και ιστορία δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στα τετρακόσια και πλέον χρόνια της κυριαρχίας τους στην Ελλάδα δομή οργάνωσης και διοίκησης, σύστημα δικαίου, εκπαιδευτικό σύστημα, υποδομές μεταφορών, λιμάνια και επενδύσεις για την ανάπτυξη της βιοτεχνίας και βιομηχανίας. Οι Οθωμανοί περιορίστηκαν στο να αξιοποιήσουν τις υποδομές που είχαν αφήσει πίσω τους η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, τα Λατινικά Δουκάτα και Βαρωνίες στις περιοχές της Ελλάδας που κατέκτησαν σταδιακά.

Οι υπόδουλοι Έλληνες χωρίς καμία εξωτερική στήριξη προσπάθησαν ξανά και ξανά να κερδίσουν την ελευθερία τους. Διακρίθηκαν στο εξωτερικό στο εμπόριο, στις τέχνες, στα γράμματα και τις επιστήμες. Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπου υπήρχε μεγάλη ελληνική παροικία, ιδρύθηκε η μυστική οργάνωση με την ονομασία «Φιλική Εταιρεία» το 1814 από τους Εμμανουήλ Ξάνθο, Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ. Σκοπός της «Φιλικής Εταιρείας» ήταν η γενική επανάσταση των Ελλήνων για την «ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς μας», όπως μας πληροφορεί ο ίδιος ο Εμμανουήλ Ξάνθος.

Η Ελληνική Επανάσταση ξέσπασε στην Ευρώπη σε μια περίοδο που οι απολυταρχικές δυνάμεις της Ευρώπης είχαν συντρίψει στο πεδίο της μάχης το φιλελεύθερο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης, μέσω της οριστικής ήττας του Ναπολέοντα το 1815 στο Βατερλό. Η Ιερά Συμμαχία υπό τον Μέττερνιχ ήταν κάθετα ενάντια σε κάθε κίνηση αλλαγής συνόρων και ισορροπιών, καθώς οι Αυτοκρατορίες τους είχαν από την κατοχή τους διαφορετικούς λαούς. Η απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία θα δημιουργούσε προηγούμενο με αποτέλεσμα κι άλλοι λαοί της Ευρώπης να διεκδικήσουν τη λευτεριά τους.

Ο αγώνας των Ελλήνων για την αποτίναξη της Οθωμανικής κυριαρχίας φαίνονταν αρχικά άνισος και φαινομενικά καταδικασμένος σε αποτυχία. Η έντονη ανάγκη των Ελλήνων για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία ήταν αυτά που οδήγησαν τελικά στη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς επηρέασε όλη την Ευρώπη. Ο ηρωισμός των αγωνιζόμενων Ελλήνων αλλά και η βαρβαρότητα των Οθωμανών συγκίνησαν την Ευρώπη στην οποία αναπτύχθηκε έντονο φιλελληνικό κλίμα.

Η περιοχή της Λοκρίδας, μέσα από την ηγεσία των προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν στον απελευθερωτικό αγώνα στην περιοχή και τις αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα σε αυτή, σήκωσε βαρύ τίμημα για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Τιμούμε τους ήρωες του 1821 και εορτάζουμε την εθνική μας αναγέννηση μέσα σε μια περίοδο σοβαρών ανακατατάξεων που αλλάζουν τις παγκόσμιες ισορροπίες και επιβάλλουν την αναθεώρηση πολιτικών και επιλογών που ξεπεράστηκαν στην πράξη από τα γεγονότα. Η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρή γιατί στηρίζεται στους Έλληνες που έχουμε αποδείξει πως όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε νικητές!

Αθανάσιος Ζεκεντές

Δήμαρχος Λοκρών