Αταλάντη, 28 Οκτωβρίου 2021

 

Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών Αθανάσιου Ζεκεντέ για την  28η Οκτωβρίου 1940

 

Η Ελλάδα μεγάλωσε στη συνείδηση των πολιτών του κόσμου μέσα από τη συνεισφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό και την αφοσίωση των Ελλήνων στις αρχές της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας.

Ο ελληνισμός έχει ταυτιστεί με πράξεις γενναιότητας και αυτοθυσίας για τα υπέρτατα αγαθά της αυτοδιάθεσης και της εθνικής κυριαρχίας. Πιστοί συνεχιστές των αξιών προγόνων τους οι γενναίοι ήρωες του έπους του 1940 κατάφεραν για μια ακόμη φορά να αποδείξουν πως σε μια πολεμική αναμέτρηση δεν μετρά μόνο η στρατιωτική ισχύς, αλλά το σθένος, η αποφασιστικότητα και τα ιδανικά τα οποία υπηρετεί κάθε έθνος.

Στα βουνά της Αλβανίας πολέμησε όλη η Ελλάδα. Ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα με τον δικό του τρόπο έδωσε τον άνισο αγώνα με πίστη και αποφασιστικότητα και χωρίς να υπολογίζει το κόστος ή να φοβάται την υπεροπλία του εχθρού.

Ο αγώνας εκείνος οφείλει να είναι παράδειγμα αυτοθυσίας και αγάπης προς μίμηση για την αφοσίωση στην πατρίδα και στα ιδανικά ενός έθνους που έρχεται από μακριά και φιλοδοξεί να πάει μακριά.

Ως Έλληνες είμαστε περήφανοι για το έπος του 1940 και για την εθνική αντίσταση της περιόδου 1941-1944. Δυστυχώς, θέλουμε να ξεχάσουμε τη θλιβερή περίοδο του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε την απελευθέρωση. Τιμούμε τους ήρωες που δόξασαν τη χώρα μας και δεν ξεχνούμε πως η διχόνοια έχει υπάρξει καταστροφική για το έθνος μας.

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου διεξάγεται με μέτρα προστασίας και με παρελάσεις για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την πανδημία. Τηρούμε τα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα συλλογικής μνήμης των απλών αγωνιστών που έδωσαν τα νιάτα τους για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, αποτελώντας παράδειγμα για εμάς του σύγχρονους Έλληνες, σε μια περίοδο που η εθνική ακεραιότητα της χώρας τίθεται σε αμφισβήτηση από τους εξ ανατολών γείτονες μας.

Το έθνος μας παραμένει ισχυρό μέσα από την τιμή όσων θυσιάστηκαν για να παραμείνει η Ελλάδα ανεξάρτητη, ελεύθερη, ισχυρή και δημοκρατική.