Αταλάντη 07-09-2023

Στις 5/9/23 έλαβαν χώρα τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης που διοργάνωσε στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Καλαποδίου το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και του Δήμου Λοκρών. Η επετειακή αυτή έκθεση με τίτλο «Τομή στο παρελθόν. 50 χρόνια ανασκαφής στο Καλαπόδι» διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την έναρξη της ανασκαφικής έρευνας στο αρχαίο ιερό του Καλαποδίου. Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης αναγνώστηκε χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από την Charlotte Schwarzer, Επιτετραμμένη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, την Έφη Καράντζαλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, τον Αθανάσιο Ζεκεντέ, Δήμαρχο Λοκρών, τους Rainer Felsch και Wolf-Dietrich Niemeier, πρώην διευθυντές της ανασκαφής, και από την Katja Sporn, Διευθύντρια του Παραρτήματος Αθηνών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και νυν διευθύντρια της ανασκαφής στο ιερό του Καλαποδίου.

Η έκθεση διοργανώθηκε στο κτήριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Καλαποδίου, μία αίθουσα του οποίου έχει παραχωρηθεί σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λοκρών για τις ανάγκες της ανασκαφής του Καλαποδίου. Για τον λόγο αυτό με δαπάνες του ΓΑΙ και του Δήμου Λοκρών έγιναν στο κτήριο στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε  να φιλοξενήσει έναν πυρήνα πολιτιστικών δράσεων σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο.

Η έκθεση «Τομή στο παρελθόν. 50 χρόνια ανασκαφής στο Καλαπόδι» προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής και στους ξένους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα αυτόν τον μείζονος σημασίας, αλλά όχι ακόμη ευρέως γνωστό, αρχαιολογικό χώρο και την ιστορία του. Η έκθεση δίνει βάρος στα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει υποστηρίξει όλα αυτά τα χρόνια το πολυδιάστατο αρχαιολογικό έργο στο Καλαπόδι. Επίσης, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υποδειγματικής συνεργασίας μεταξύ του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Λοκρών.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη με ραντεβού, κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Λοκρών ή την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Εικόνα 1: Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Τομή στο παρελθόν. 50 χρόνια ανασκαφής στο Καλαπόδι». Από αριστερά: Θ. Ζεκεντές, Ε. Καράντζαλη, K. Sporn, Κ. Αποστολόπουλος (φωτογράφος: Νίκος Χρυσικάκης)

Εικόνα 2: Οι συντελεστές της έκθεσης (από αριστερά): Θ. Μπιλής, K. Sporn, Δ. Γρηγορόπουλος, Α. Γεωργιάδης, Β. Γερολυμάτου, Α. Σωτηρόπουλος (φωτογράφος: Νίκος Χρυσικάκης)

Εικόνα 3: Άποψη της έκθεσης «Τομή στο παρελθόν. 50 χρόνια ανασκαφής στο Καλαπόδι». Διακρίνεται η τρισδιάστατη εκτύπωση του ψηφιακού μοντέλου της προτομής αλόγου που κοσμούσε ως ακρωτήριο τον νότιο ναό (φωτογράφος: Νίκος Χρυσικάκης)