Αταλάντη, 12 Ιουνίου 2024

 

Χαιρετισμός Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανάσιου Ζεκεντέ στα εγκαίνια του αιολικού πάρκου της EDP Renewables στη θέση Ερημιά Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών

 

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, εγκαινίασε σήμερα το δεύτερο της έργο στην Ελλάδα στη θέση Ερημιά Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών. Το αιολικό πάρκο Ερημιά θα παράγει πάνω από 70GWh ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο με εγκατεστημένη ισχύ 35MW. Το έργο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 52.000 τόνων εκπομπών CO2 ετησίως. Παράλληλα, η ενέργεια που θα παράγεται μέσω του αιολικού πάρκου θα μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα από 18.000 νοικοκυριά.

Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με την τέλεση αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. κ. Συμεών. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Ισπανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Carles Maria Casajuana, ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Γενικός Διευθυντής της EDPR κ. Διονύσιος Ανδρωνάς.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λοκρών ανέφερε:

 «Κυρίες και κύριοι,

Ο τομέας της ενέργειας αναπτύσσεται ως ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας. Οι εξελίξεις στον κλάδο αυτό επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, την ποιότητα της ζωής μας και το βιοτικό μας επίπεδο. Η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι βασικό στοιχείο των αλλαγών που συντελούνται στην ενέργεια.

Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων βοηθά στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, χωρίς διοξείδιο του άνθρακα και χωρίς εξάντληση των πολύτιμων φυσικών πόρων. Βέβαια η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τους και η υπέρ συγκέντρωση τους δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις.

Είμαστε θετικοί στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς να δημιουργείται συσσώρευση οπτικής όχλησης. Για το λόγο αυτό ως Δήμος Λοκρών είμαστε υπέρ της αναθεώρησης του υφιστάμενου χωροταξικού σχεδίου για τις ανεμογεννήτριες προκειμένου να υπάρξει μια πιο ορθολογική και ισόρροπη κατανομή τους στη χώρα, δεδομένης της υπέρ συγκέντρωσης τους στην Στερεά Ελλάδα.

Η δημιουργία του αιολικού πάρκου στη θέση Ερημιά Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών από την EDP Renewables, είναι μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή μας διαχρονικά. Η τοπική κοινωνία της Μαλεσίνας σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Λοκρών και της EDP Renewables, έλαβε οικονομική στήριξη για την υλοποίηση έργων και δράσεων στους τομείς των οδικών υποδομών, των σχολικών κτιρίων, του πολιτισμού, της αυτοπαραγωγής ενέργειας και του αθλητισμού.

Ως τοπική κοινωνία επιζητούμε την καλή επικοινωνία και την αρμονική συνύπαρξη με όρους σεβασμού με κάθε υφιστάμενο ή νέο επενδυτή. Δυόμιση χρόνια μετά το πρώτο αιολικό πάρκο της EDP Renewables, βρισκόμαστε σήμερα στα εγκαίνια του δεύτερου αιολικού πάρκου της ίδιας εταιρείας στο Δήμο Λοκρών, στην περιοχή της Μαλεσίνας. Ζητούμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την έμπρακτη στήριξη της περιοχής μας.

Η EDP Renewables στήριξε και στηρίζει στην πράξη την τοπική κοινωνία και οικονομία. Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία δεν έχει μέχρι σήμερα επιδείξει την ίδια ευαισθησία για την υποστήριξη των περιοχών που σηκώνουν το βάρος της χωροθέτησης των ΑΠΕ. Τα θεσμοθετημένα ανταποδοτικά είναι εξαιρετικά χαμηλά και αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 3% των εσόδων των ΑΠΕ. Εδώ και 1,5 χρόνο οι θεσμοθετημένοι πόροι από τα έσοδα των ΑΠΕ δεν έχουν αποδοθεί στους Δήμους, ενώ μέχρι το 2022 ήταν σταθερή και αδιάλειπτη η απόδοση τους. Οι καταναλωτές ενέργειας της περιοχής μας, αλλά και όλης της χώρας,  ακόμη και σήμερα δεν έχουν λάβει την έκπτωση του 1% από τα έσοδα των ΑΠΕ για τα τελευταία 3,5 έτη. Τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια στη διαδικασία της αδειοδότησης των ΑΠΕ είναι διακοσμητικά και μόνο όσες εταιρείες επιθυμούν πραγματικά καλές σχέσεις με την τοπική κοινωνία, όπως η EDP Renewables έρχονται σε επαφή μαζί μας για να βελτιώσουμε σημεία που μπορεί κατά την χωροθέτηση να ενοχλούν και να προβληματίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Αγαπητοί εκπρόσωποι της EDP Renewables,

σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην επένδυση σας και κυρίως καλή συνεργασία!»

 

Στην εκδήλωση των εγκαινίων συμμετείχαν, αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρείας.