Αταλάντη 17-05-2022

Διενέργεια της 6ης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  «KEYtoEU» στο Δήμο Λοκρών

 

Ο Δήμος Λοκρών  που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» φιλοξένησε από την Πέμπτη 12 Μαΐου έως την Κυριακή 15 Μαΐου τις εργασίες της 6ης συνάντησης του προγράμματος με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 9 διαφορετικές χώρες.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Δήμοι είναι:

 • Alsbach-Hähnlein (Γερμανία)
 • Sulmona (Ιταλία)
 • Lubaczów (Πολωνία)
 • Diósd (Ουγγαρία)
 • Massamagrell (Ισπανία)
 • Tirana (Αλβανία)
 • Kozloduy (Βουλγαρία)
 • Περιοχή 9 της Πράγας - District 9 of Prague (Τσεχία)
 • Δήμος Λοκρών (Ελλάδα)

Το πρόγραμμα έχει ως τίτλο: «Solidarity – Key to solving social problems and supporting the evolution of Europe in future» (KEYtoEU) και ο τίτλος του τριήμερου συνεδρίου στο Δήμο Λοκρών ήταν: «Solidarity Helps The Integration Of Foreign People & Minorities». Αφορά στην αλληλεγγύη με έμφαση στους πιο αδύναμους, στους περιθωριοποιημένους, στους αλλοδαπούς και στις μειονότητες. Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων και υιοθέτηση καλών πρακτικών μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Ευρώπης.

Κεντρικό θέμα του Προγράμματος είναι η Αλληλεγγύη και πως μπορεί να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των μειονοτήτων στην κοινωνία της εκάστοτε χώρας. Για αυτό το λόγο στις συναντήσεις αυτές ανταλλάσσονται απόψεις μεταξύ των Δήμων που συμμετέχουν και σε πολλές περιπτώσεις υιοθετούνται πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε κάποιον από τους  συμμετέχοντες Δήμους και έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν.

Κάθε συμμετέχων στο πρόγραμμα καλείται να οργανώσει και να φιλοξενήσει συναντήσεις που θα αποσκοπούν στη:

 • Προώθηση της κοινωνικής συμμετοχής και της αλληλεγγύης: δραστηριότητες για την προώθηση συζητήσεων / εκστρατείες / ενέργειες σχετικά με θεματικές ενότητες κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύνδεση με την ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα και τη διαδικασία χάραξης πολιτικών.
 • Συλλογή απόψεων: δραστηριότητες με στόχο τη συλλογή διάφορων απόψεων των πολιτών που ευνοούν μια προσέγγιση από τη βάση και την εξοικείωση με τα μέσα επικοινωνίας.

 

Την Παρασκευή 13-05-2022, πρώτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Κτήμα Χατζημιχάλη στην Αταλάντη, το άνοιγμα της συνεδρίασης έγινε με τον επίσημο χαιρετισμό και υποδοχή των συμμετεχόντων από τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ. Ακολούθησε η παρουσίαση της τριήμερης Ατζέντας από την Γενική Γραμματέα του Δήμου Λοκρών κ. Σαμπρίνα Τβις και την ομιλία για την πρόοδο και το μέλλον του Προγράμματος από τον συντονιστή του KEYto Eu κ. Marián Miklos.

Τις παρουσιάσεις του Συνεδρίου άνοιξε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Προστασίας, Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού κ. Έλενα Κυριάκου, η οποία μίλησε για τα μέτρα που έχει λάβει και ο Δήμος Λοκρών ότι αφορά την ενσωμάτωση των κοινωνικά αδύναμων, των μειονοτήτων και των περιθωριοποιημένων ομάδων στην τοπική κοινωνία. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των υπολοίπων 8 Ευρωπαϊκών Δήμων που συμμετέχουν, η παρουσίαση για την ΕΠΟΜΕΑ Λοκρών της Αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης και Παραλιών, Συντήρησης Πράσινου και Περιβάλλοντος, Εθελοντισμού, Κοιμητηρίων και Ζώων Συντροφιάς και Αδέσποτων κ. Μαρίας Τζανακάκη, η παρουσίαση της Προέδρου του ΚΟΙΝΣΕΠ Μαρτίνου κ.  Δήμητρας Καρβούνη και ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με την παρουσίαση της Εκπροσώπου των Εθελοντών και  Φίλων Αρκίτσας κ. Κατερίνας Παπαδημητρίου.

Την ελληνική αποστολή πλαισίωσαν στις εργασίες τη συνεδρίασης ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Αθλητισμού και Παιδικών Χαρών κ. Μιχάλης Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. για την Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη στο Δήμο Λοκρών κ. Ιωάννης Ανεστόπουλος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λοκρών κ. Άννα Παπαναγιώτου και το στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στο Δήμο Λοκρών κ. Νανά Δουσιώτη.

Το Σάββατο 14-05-2022 η συνεδριακή ημέρα περιλάμβανε ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους του Κύνου, του Καλαποδίου και του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αταλάντη με υπεύθυνο ξεναγό τον αρχαιολόγο κ. Πέτρο Κονούκλα, καθώς και την δια ζώσης παρουσίαση της Πανελλήνιας  Άσκησης Πεδίου από την ΕΠΟΜΕΑ στην Σκάλα Αταλάντης. Οι αμφικτιονίες των αρχαίων ελλήνων ήταν μια πρώτη μορφή αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Στο Δήμο Λοκρών αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή ως διοργανωτές του 6ου Συνεδρίου του Προγράμματος «KEYtoEU», και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συμβάλουμε στο έργο και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ως βασική της επιταγή έχει την ένωση των λαών της Ευρώπης υπό την σκέπη της λέξης αλληλεγγύη.