“Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών”

Μια ταινία της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού

Σε Πρώτη Τηλεοπτική προβολή από το κανάλι COSMOTE HISTORYHD

Πρεμιέρα Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 22:15 μ.μ.

 

Στις 19 Φεβρουαρίου, ημέρα της εορτής της Αγίας Φιλοθέης η ταινία της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» θα συναντηθεί με το κοινό από το κανάλι COSMOTE HISTORYHD στις 22:15 μ.μ. και ταυτόχρονα για μια μοναδική προβολή ελεύθερο για όλους από το κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube!

Παράλληλα οργανώνεται μεγάλη διεθνής διαδικτυακή προβολή:  η ταινία θα προβληθεί σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου και συντονισμό του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αποστόλου Μαλαμούση.  Το ταξίδι θα ξεκινήσει από το Μόναχο, την «Αθήνα του ποταμού Ίζαρ», όπως ονομάστηκε η πόλη, λόγω της μεγάλης προσφοράς της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.  Μερικοί μόνο σταθμοί του ταξιδιού είναι Αυστρία, Ουγγαρία, Αυστραλία, Αμερική κ.ά.  Ο σύνδεσμος στον οποίο θα μπορεί κανείς να δει την ταινία με γερμανικούς υπότιτλους, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.filothei.de/ την ημέρα εκείνη (19/2/2022) από τις 19:00 ώρα Γερμανίας (20:00 ώρα Ελλάδας), θα παραμείνει για δύο ημέρες ενεργός, μέχρι την Δευτέρα 21/2/2022 στις 22:30 και κατόπιν θα παύσει να ισχύει.

Λίγα λόγια την ταινία: Μέσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μια γυναίκα υψώνει το ανάστημά της στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.  Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, και τους φυγαδεύει ή τους κρατά ελεύθερους να ζήσουν από τη δική της γη, όλοι ίσοι, με πρότυπο τα  κοινόβια της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας του 1ου αιώνα.  Ιδρύει το πρώτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη σχολείο γυναικών: τις προετοιμάζει να ζήσουν αυτόνομες, προσφέροντας μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερες από 2.000 μαθητευόμενες.  Χτίζει νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται δωρεάν Έλληνες, Τούρκοι και Φράγκοι.  Προσφέρει καταφύγιο σε κακοποιημένες ή έγκυες γυναίκες, έκθετες σε λιθοβολισμό από φανατικούς, φυγαδεύοντάς τις στα νησιά μέσα από τα υπόγεια αρχαία περάσματα της Αθήνας.  Οι κατακτητές και το κατεστημένο θα τη φυλακίσουν, και θα βρει μαρτυρικό θάνατο το 1589.

Η ταινία, της οποίας τα γυρίσματα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία, την Αθήνα και σε πολλά νησιά, έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στις Νύχτες Πρεμιέρας καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ στην Αμερική και την Ευρώπη και έχει συγκεντρώσει εξαιρετικές κριτικές και βραβεία, πρόσφατα μάλιστα από το αμερικανικό φεστιβάλ CFF.

Η δράση της Φιλοθέης αποτελεί έμπνευση και ο αγώνας της για ν’ αλλάξει ο κόσμος είναι αυτό που τη συνδέει με το σήμερα.  Κοιτάζοντας το πρωτοπόρο κοινωνικό έργο της με σημερινή ματιά, μας εκπλήσσει η θέση που έχει μέσα σ΄ αυτό η γυναίκα.  Στο πλαίσιο αυτό, την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, η ταινία θα προβληθεί διαδικτυακά από γυναικείες οργανώσεις.

Με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ.

                                                             

(Μπορείτε να δείτε το τρέϊλερ της ταινίας εδώ: https://youtu.be/JVlbFZreCnw)