Αταλάντη, 09.06.2022

 

Διεξαγωγή άσκησης επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ 2022»

 

O Δήμος Λοκρών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολ. Προστασίας διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ 2022» που αφορούσε την προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών στην ευρύτερη περιοχή ΟΣΜΑΕΣ στον οικισμό Θεολόγου του Δήμου Λοκρών σε ενδεχόμενη πυρκαγιά. Στην άσκηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λοκρών κος Ζεκεντές Αθανάσιος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κος Καλλής Χρήστος, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας κος Ζώης Πολύζος, εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Τμήματος Φυσικών Καταστροφών κο Αντωνάκο Ανδρέα, εκπρόσωποι των υπηρεσιών του Δήμου, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών, του Α΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Σκάλας Αταλάντης, του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Αταλάντης, του Δασαρχείου Αταλάντης, του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ ΛΑΜΙΑΣ, του ΟΣΜΑΕΣ, των εθελοντών –ΕΠΟΜΕΑ Δήμου Λοκρών.

 

Στην άσκηση επί χάρτου υπήρχε το σενάριο της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Θεολόγου - ΟΣΜΑΕΣ. Ο σκοπός της άσκησης ήταν η προστασία της ζωής, ασφάλειας, υγείας και περιουσίας των κατοίκων και των επισκεπτών του Οικισμού Θεολόγου – ΟΣΜΑΕΣ της κοινότητας Μαλεσίνας με τη λήψη και εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς. Το μέτρο της προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών περιλάμβανε τα παρακάτω στάδια:

  • Την ενημέρωση των εμπλεκομένων Φορέων για τις διαδικασίες, τις απαιτήσεις και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που προκύπτουν κατά την υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού γενικά και ειδικότερα στην συγκεκριμένη περιοχή.
  • Την εκπαίδευση - δοκιμασία των εμπλεκομένων Φορέων στη λήψη αποφάσεων και την συνεργασία για την υλοποίηση επιμέρους ενεργειών για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πληθυσμού.
  • Τη μέτρηση και αξιολόγηση του χρόνου που θα απαιτηθεί για την αποτελεσματική υλοποίηση του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών του οικισμού Θεολόγου - ΟΣΜΑΕΣ σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης.
  • Την ανάδειξη προβλημάτων / δυσκολιών κατά την οργάνωση και υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών.
  • Τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων.
  • Τον εντοπισμό αδυναμιών και ελλείψεων και εν συνεχεία η λήψη κατάλληλων μέτρων προς εξάλειψη αυτών.

 

Μετά το τέλος της άσκησης οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη σημασία της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των ενεργά εμπλεκομένων Φορέων και Υπηρεσιών κατά την εκδήλωση έκτακτων γεγονότων όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές.