Αταλάντη, 22 Αυγούστου 2022

 

Εκδήλωση Μνήμης για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό στην Αταλάντη

 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης του Δήμου Λοκρών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό στον Συνοικισμό της Αγίας Σοφίας στην  Αταλάντη την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 και ώρα 20:00 παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και ακολούθησαν: χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ομιλία του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανάσιου Ζεκεντέ, αποκαλυπτήρια Μνημείου για τον Μικρασιατικό και Θρακιώτικο Ελληνισμό, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, Εθνικός Ύμνος από τη «Δημοτική Φιλαρμονική Αταλάντης», προσφορά τιμητικών πλακετών στους δωρητές του μνημείου, μικρασιάτικα τραγούδια και χοροί από την «Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μικτή Χορωδία» και το «Χορευτικό» του Ν.Π.Δ.Δ. για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό του Δήμου Λοκρών. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Ελένη Κυριάκου.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λοκρών ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Φέτος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε τα τραγικά γεγονότα της πιο σκληρής περιόδου της σύγχρονης Ελλάδας και να τιμήσουμε τόσο τις χαμένες πατρίδες όσο και τους ανθρώπους που ήρθαν ως πρόσφυγες, εγκαταστάθηκαν ως πένητες και βοήθησαν με την τεχνογνωσία τους την Ελλάδα να ανασυνταχθεί, να ενισχυθεί και να προχωρήσει πιο δυνατή.

Ο Δήμος Λοκρών συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τα γεγονότα του 1922 σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργάνωσε τη σημερινή εκδήλωση μνήμης, αλλά και ανάδειξης του πολιτισμού και της παράδοσης των Μικρασιατών και Θρακιωτών.

Οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά τους ανθρώπους και τις εταιρείες που εμπιστεύτηκαν και στήριξαν έμπρακτα την ιδέα να κατασκευαστεί ένα μνημείο τιμής και αναγνώρισης της συνολικής προσφοράς των προσφύγων από την Μικρά Ασία και τη Θράκη στον τόπο αυτό που εγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν τη νέα τους ζωή.

Ευχαριστώ την εταιρεία Atlas Tapes και προσωπικά την οικογένεια Λάντζη, καθώς και την εταιρεία Hellagrolip και προσωπικά την οικογένεια Λαυρεντιάδη, διότι με την οικονομική τους στήριξη κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο μνημείο με την επίβλεψη και επιμέλεια του Ηρόδοτου και του Χρήστου Βαποράκη.

Οφείλω ξεχωριστά να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ που με την υψηλή του παρουσία τίμα και λαμπρύνει την αποψινή εκδήλωση μνήμης. Επίσης, ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών που βρίσκεται πάντα δίπλα μας και είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια μας.

Πάνω απ’ όλους όμως θέλω να ευχαριστήσω τους απογόνους των προσφύγων στο όνομα των προγόνων τους που με την εγκατάσταση τους στην Αταλάντη βοήθησαν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη αυτού του τόπου!»

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ επέδωσε τιμητικές πλακέτες στους δωρητές του μνημείου και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Απόψε αισθάνομαι μία ιδιαίτερη ευχαρίστηση και μία υπερηφάνεια. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα σε ένα μικρό σχετικά χώρο της Ελλάδος, δημιουργεί ευεργετικά και παρήγορα συναισθήματα.

Ένας μεγάλος ιστορικός είχε πει: «Η Ελλάδα δεν πληγώθηκε με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά πληγώθηκε με την Καταστροφή της Σμύρνης» και φαίνεται ότι έχει δίκιο.

Απάντηση σε αυτά τα θέματα είναι αυτά τα μικρά γεγονότα όπως το αποψινό. Είναι η αναζωπύρωση της μνήμης, της αγάπης, των μορφών που μας συνδέουν με αυτούς τους τόπους, είτε λέγονται γονείς, είτε λέγονται συγγενείς, είτε λέγονται φίλοι, είτε λέγονται άψυχα πράγματα. Όταν τα βλέπει κανείς νιώθει ότι είναι ζωντανά και όταν τα βλέπει σε μια περίοδο συγχύσεως, σε μια περίοδο περίεργων συγκρούσεων, ακόμη και πολιτικών διενέξεων, βλέπουμε ότι αυτό είναι το παρήγορο σημείο, ότι διατηρείται η φλόγα στις ρίζες.

Όλα όσα και αν κάνουμε και αν πούμε ότι ευεργετούμε τον τόπο, υπάρχει μία άλλη όμορφη λέξη, που υπήρξε στο διάβα της ιστορίας και την βάζουμε καμιά φορά στην άκρη. Είναι ώρα λοιπόν να τονιστεί. Είναι η λέξη συναλληλία. Δουλεύουμε όλοι μαζί, ο καθένας με την δύναμή του, με τα χαρίσματά του, με τις δυνατότητες που έχει, αλλά ο ένας προσθέτει κάτι στον άλλο για να γίνει κάτι καλύτερο. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε, αν αυτό δεν το συναποφασίσουμε, που σημαίνει ότι ο καθένας κρατάει τις ιδέες του, κάνει τον αγώνα του, αλλά στο τέλος οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε.

Σήμερα από αυτή την ωραία ατμόσφαιρα και από αυτή την εορτή αυτό αναπνέουμε. Η αγάπη να συνεργαζόμαστε, η αγάπη του ενός προς τον άλλο, χωρίς να μάχεται η προσωπικότητα, αλλά να προχωρεί το επιθυμητόν. Αυτό να είναι το σύνθημα μας. Ο ένας να βοηθά τον άλλο, ο ένας να συμπαρίσταται. Μόνο με συναλληλία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, o Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Ηλίας Σανίδας, ο  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, οι οικογένειες Λάντζη και Λαυρεντιάδη, δωρητές του Μνημείου, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα. Ελένη Μπενιάτα, ο Βοηθός του Περιφερειακού Διοικητή της Ελληνικής Αστυνομίας Στερεάς Ελλάδας Αστυνομικός Διευθυντής κ. Χρήστος Μουτσώκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας,  κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Συντονιστής Στερεάς Ελλάδας -  Θεσσαλίας του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Καρασαββίδης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Αρχιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, η Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Αταλάντης, κ. Μαλαματένια Κατσούλα, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου, καθώς και πλήθος κατοίκων από την πόλη της Αταλάντης και την ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας.

Εκ μέρους του Δήμου Λοκρών παρέστησαν ο Δήμαρχος Λοκρών, η Πρόεδρος του Δ.Σ Λοκρών, οι Αντιδήμαρχοι Λοκρών, οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου Λοκρών, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αταλάντης και Πρόεδροι και Σύμβουλοι Κοινοτήτων του Δήμου Λοκρών.