Αταλάντη, 30 Μαΐου 2023

 

Εκδήλωση μνήμης της Εθνικής Αντίστασης στην Αταλάντη από το Δήμο Λοκρών

 

Η αντίσταση του ελληνικού λαού στη διάρκεια της τριπλής κατοχής της Ελλάδας από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, υπήρξε αποφασιστική και προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων ανάγκασε τους κατακτητές να διαθέσουν μεγάλο τμήμα των δυνάμεων τους για να διατηρήσουν υπό έλεγχο την πατρίδα μας. Οι Έλληνες αγωνίστηκαν σκληρά για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και πέτυχαν σημαντικές νίκες στην αντίσταση σε βάρος του ανεφοδιασμού των δυνάμεων των κατακτητών.

Το γεγονός αυτό πληρώθηκε με ελληνικό αίμα. Οι κατακτητές έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο και προχώρησαν σε αντίποινα για κάθε πράξη αντίστασης με εκτελέσεις και πυρπολήσεις.

Η Αταλάντη δεν ξέφυγε από τη μανία των κατακτητών και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα της εθνικής αντίστασης.

Το πρωί της 29ης Μαΐου του 1943 στην πόλη έφτασαν Ιταλοί από τη Λιβαδειά. Πριν λίγες ημέρες, στις 23 Μαρτίου 1943 είχαν εγκαταλείψει την πόλη.

Κύκλωσαν την πόλη και στόχος τους ήταν να προχωρήσουν σε ενέργειες καταστολής και εκδίκησης για την αυξανόμενη δράση των αντιστασιακών στην περιοχή. Το ιταλικό τάγμα πυρπόλησε σπίτια και πυροβολούσε όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Οι πρώτοι νεκροί ήταν ο Ταξιάρχης Αγραδάς, ετών 27, και ο Νικόλαος Χυμευτός, ετών 34.

Έπειτα συνέλαβαν άλλους οκτώ νέους της Αταλάντης. Οι πιο πολλοί ήταν οργανωμένοι στο ΕΑΜ ή στην ΕΠΟΝ.

Τα ονόματα των συλληφθέντων:

 • Θεόδωρος Ζεκεντές, ετών 18,
 • Σωτήρης Κατσαρός, ετών 19,
 • Σπύρος Κοτσικόνας, ετών 22,
 • Γιώργος Μανωλάκης, ετών 30,
 • Δημήτρης Χασιώτης, ετών 33,
 • Ηλίας Γιαννούκος, ετών 37,
 • Βασίλης Λαπατσώρας, ετών 50,
 • Θανάσης Τετριμέλης, ετών 23.

Με ψεύτικες διαβεβαιώσεις προς τον τότε πρόεδρο της Αταλάντης Ηλία Καρδάρα, ο Ιταλός συνταγματάρχης και ο πρώην φρούραρχος Αταλάντης υπολοχαγός Λιμπρίνο, είπαν ότι οι συλληφθέντες θα ανακριθούν, αλλά κατά τη μεταφορά τους προς τη Λιβαδειά, στο δρόμο και λίγο έξω από την Αταλάντη, στη θέση «Περιβολάκια», το καμιόνι σταμάτησε και τους κατέβασαν, όπου έγινε και η εκτέλεση. Μόνο ένας τους ο Θανάσης Τετριμέλης, γλίτωσε, καθώς τα βλήματα που τον έριξαν κάτω, τον πήραν στη μέση και στην πλάτη.

Ο Δήμος Λοκρών τίμησε τα γεγονότα και τη μνήμη των εκτελεσθέντων αγωνιστών το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00 με την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη θέση «Περιβολάκια» στον επαρχιακό δρόμο Αταλάντης Καλαποδίου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:

 • Επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών
 • Χαιρετισμό του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ
 • Χαιρετισμό του Δημάρχου Διστόμου και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας κ. Ιωάννη Σταθά
 • Χαιρετισμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. κ. Συμεών
 • Ομιλία για το ιστορικό γεγονός από τον κ. Μιχαήλ Λυμπεράτο, Διδάκτορα Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγγραφέα
 • Απόδοση αποσπασμάτων από το έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, από τη Δημοτική Φιλαρμονική Αταλάντης
 • Κατάθεση στεφάνων
 • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών
 • Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

Στην εκδήλωση μνήμης πλέον των ομιλητών παρέστησαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Νικόλαος Τσώνης, εκ μέρους του Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Δημήτριου Κουτσούμπα η Γραμματέας Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας κ. Αντριάνα Μπαφούτσου,  ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Αντρέας Λουκάς, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κωνσταντίνος Μπακανδρίτσος, κ. Ιωάννης Μπονόβας και κ. Βάσω Σίμου Παλαιολόγου, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κ. Ιωάννης Ανεστόπουλος, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης κ. Μιχάλης Παπανικολάου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Νικόλαος Λιόλιος, κ. Έλενα Κυριάκου, κ. Νικόλαος Ανεστάκος, κ. Θωμάς Καρατράντος, κ. Χρήστος Λιγδής,  ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αταλάντης κ. Γεώργιος Δουμπιώτης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τραγάνας κ. Δημήτριος Δανέλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαποδίου κ. Χρήστος Βαποράκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Εξάρχου κ. Αθανάσιος Σανιδάς, οι πρώην Δήμαρχοι Αταλάντης κ. Δημήτριος Μαμάνδρας και κ. Γεώργιος Σκαμπερδόπουλος, ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών ο κ. Ευάγγελος Σακκάς, η Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Αταλάντης κ. Μαλαματένια Κατσούλα, η Αρχιπυροσβέστρια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης κ. Αναστασία Βρεχοπούλου,  ο Γενικός Γραμματέας του  σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης κ. Πάρης Φουντάς, συγγενείς των εκτελεσθέντων και κάτοικοι της περιοχής.