Αταλάντη, 28 Μαΐου 2022

 

Εκδήλωση μνήμης της Εθνικής Αντίστασης στην Αταλάντη από το Δήμο Λοκρών

 

Η αντίσταση του ελληνικού λαού στη διάρκεια της τριπλής κατοχής της Ελλάδας από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, υπήρξε αποφασιστική και προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις.

Ο πατριωτισμός των Ελλήνων ανάγκασε τους κατακτητές να διαθέσουν μεγάλο τμήμα των δυνάμεων τους για να διατηρήσουν υπό έλεγχο την πατρίδα μας. Οι Έλληνες αγωνίστηκαν σκληρά για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και πέτυχαν σημαντικές νίκες στην αντίσταση σε βάρος του ανεφοδιασμού των δυνάμεων των κατακτητών.

Το γεγονός αυτό πληρώθηκε με ελληνικό αίμα. Οι κατακτητές έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο και προχώρησαν σε αντίποινα για κάθε πράξη αντίστασης με εκτελέσεις και πυρπολήσεις.

Η Αταλάντη δεν ξέφυγε από τη μανία των κατακτητών και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα της εθνικής αντίστασης.

Το πρωί της 29ης Μαΐου του 1943 στην πόλη έφτασαν Ιταλοί από τη Λιβαδειά. Πριν λίγες ημέρες, στις 23 Μαρτίου 1943 είχαν εγκαταλείψει την πόλη.

Κύκλωσαν την πόλη και στόχος τους ήταν να προχωρήσουν σε ενέργειες καταστολής και εκδίκησης για την αυξανόμενη δράση των αντιστασιακών στην περιοχή. Το ιταλικό τάγμα πυρπόλησε σπίτια και πυροβολούσε όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Οι πρώτοι νεκροί ήταν ο Ταξιάρχης Αγραδάς, ετών 27, και ο Νικόλαος Χυμευτός, ετών 34.

Έπειτα συνέλαβαν άλλους οκτώ νέους της Αταλάντης. Οι πιο πολλοί ήταν οργανωμένοι στο ΕΑΜ ή στην ΕΠΟΝ.

Τα ονόματα των συλληφθέντων:

−         Θεόδωρος Ζεκεντές, ετών 18,

−         Σωτήρης Κατσαρός, ετών 19,

−         Σπύρος Κοτσικόνας, ετών 22,

−         Γιώργος Μανωλάκης, ετών 30,

−         Δημήτρης Χασιώτης, ετών 33,

−         Ηλίας Γιαννούκος, ετών 37,

−         Βασίλης Λαπατσώρας, ετών 50,

−         Θανάσης Τετριμέλης, ετών 23.

Με ψεύτικες διαβεβαιώσεις προς τον τότε πρόεδρο της Αταλάντης Ηλία Καρδάρα, ο Ιταλός συνταγματάρχης και ο πρώην φρούραρχος Αταλάντης υπολοχαγός Λιμπρίνο, είπαν ότι οι συλληφθέντες θα ανακριθούν, αλλά κατά τη μεταφορά τους προς τη Λιβαδειά, στο δρόμο και λίγο έξω από την Αταλάντη, στη θέση «Περιβολάκια», το καμιόνι σταμάτησε και τους κατέβασαν, όπου έγινε και η εκτέλεση. Μόνο ένας τους ο Θανάσης Τετριμέλης, γλίτωσε, καθώς τα βλήματα που τον έριξαν κάτω, τον πήραν στη μέση και στην πλάτη.

Ο Δήμος Λοκρών τίμησε τα γεγονότα και τη μνήμη των εκτελεσθέντων αγωνιστών το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου 2022 και ώρα 19:30 με την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη θέση «Περιβολάκια» στον επαρχιακό δρόμο Αταλάντης Καλαποδίου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:

-          Επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών

-          Χαιρετισμός του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ

-          Χαιρετισμός του Δημάρχου Διστόμου κ. Ιωάννη Σταθά

-          Χαιρετισμός από το Δρ. Αθανάσιο Φροντιστή, επιζώντα της Κατοχής, μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και συγγραφέα του βιβλίου «Ελεγεία για το Ολοκαύτωμα της Ελλάδας 1941-1944 - Δέκα ωδές».

-          «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» από τη Δημοτική Φιλαρμονική

-          Ομιλία για το ιστορικό γεγονός από τον κ. Αριστομένη Συγγελάκη, Πανεπιστημιακό, Συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: «Η Αταλάντη της Αντίστασης και της θυσίας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη!»

-          Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών

-          Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τη Δημοτική Φιλαρμονική

-          Κατάθεση στεφάνων

-          Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών

-          Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

Στην εκδήλωση μνήμης πλέον των ομιλητών παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, η Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μάιτα Γιαννοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι κ. κ. Μιχάλης Παπανικολάου, κ. Χρήστος Καλλής, κ. Μαρία Τζανακάκη και κ. Έλενα Κυριάκου, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κ. Ιωάννης Ανεστόπουλος, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης κ. Νικόλαος Ανεστάκος, ο Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Μπονόβας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κωνσταντίνος Ντέλιος και κ. Κωνσταντίνος Μπακανδρίτσος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αταλάντης κ. Ανέστης Κατσούλης και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Αταλάντης κ. Γεώργιος Δουμπιώτης και κ. Νικόλαος Ανεστάκος, ο πρώην Δήμαρχος Αταλάντης κ. Δημήτριος Μαμάνδρας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών ο κ. Φώτιος Τσιριγγούλης, εκ μέρους του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Αταλάντης η κ. Στέλλα Μαρμαρινού, η Πρόεδρος κ. Βασιλική Λάζου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Πάρης Φουντάς του  σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», η Πρόεδρος του Συλλόγου «Αινιάνων Υπάτης» κ. Μαρία Λαϊνά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Αταλάντης κ. Γεώργιος Βλαχάβας, όλοι οι ιερείς της περιοχής και συγγενείς – απόγονοι των εκτελεσθέντων.