Αταλάντη, 19 Νοεμβρίου 2021

 

Έναρξη σεμιναρίου με τίτλο «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες - εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους».

Αύριο ξεκινά στην Αταλάντη το σεμινάριο - εργαστήριο με τίτλο: «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες - εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους». Θα πραγματοποιηθεί για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στο «Κωνσταντίνειο» Πνευματικό Κέντρο) το Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε στο Δημαρχείο ενόψει της έναρξης τους υπευθύνους της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να συζητήσουμε σχετικά με τη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα eRA του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παίρνουν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και συνδιοργανώνουν, μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος-Π.Ε. Φθιώτιδας, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος - Π.Ε. Φθιώτιδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.) και το Δήμο Λοκρών, ένα στοχευμένο σεμινάριο/ Εργαστήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μη καταστροφικές τεχνικές.

Υπεύθυνος της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρος Γκανέτσος και η επιστημονική του ομάδα, που τα τελευταία χρόνια πρωτοπορούν σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, μεταφέροντας συμπυκνωμένες γνώσεις σε ενδιαφερόμενους επιστήμονες, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μη καταστρεπτικές τεχνικές και αποτελώντας πρότυπο καλών πρακτικών για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ποιους αφορά

Στo Σεμινάριo/ Εργαστήριo, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα εκπαιδευτούν επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στα Σεμινάρια/Εργαστήρια μπορούν να συμμετέχουν: Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγοι, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικοί Τέχνης, φοιτητές ΙΑΚΑ, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικοί, Χημικοί, ανεξάρτητοι ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.

Η εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων, λόγω πρακτικών εφαρμογών και μετρήσεων κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι όλη η ανθρωπότητα και οι θεσμοί της (κυβερνήσεις ,Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα και Κοινωνία των Πολιτών) θα πρέπει να προφυλάξουν, να καταγράψουν και να διασώσουν τον πολιτισμό του Ανθρώπου.

Η συνεργασία των παραπάνω Φορέων θεωρείται πρωτοπόρα, σε διεθνές επίπεδο και υλοποιείται από πολύ σοβαρούς φορείς, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ,ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τη μεταλαμπαδεύσουν, δωρεάν, σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη.

Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο Δήμος Λοκρών, καθίστανται πρωτοπόροι στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζουν πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση ,τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικούν προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων τους και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης τους πολιτιστικού της τουρισμού στην περιοχή.

Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, διαμορφώνονται συνθήκες συνεργασίας με τους πρωτοπόρους στον χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αφού οι Φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου (ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,eRA κ.ά.) έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (UNESCO, ICOMOS, ICOM, E.E. κ.ά.), ενώ, ήδη, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση διήμερου επιστημονικού Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου.

Οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών Φορέων κ.κ. Αθανάσιος Καρακάντζας (Π.Ε. Φθιώτιδας), Αθανάσιος Ζεκεντές (Δήμος Λοκρών), Θεόδωρος Γκανέτσος (Πα.Δ.Α.)και Κώστας Σκριάπας («Περραιβία»), πιστεύουν ότι με την υλοποίηση εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την Αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδυναμώνεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στην μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές, ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ως μια περιφέρεια που στηρίζει τις Επιστήμες, προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου της (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της σε έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού.