Αταλάντη, 6 Φεβρουαρίου 2022

 

Εορτασμός της μάχης του Μαρτίνου από το Δήμο Λοκρών

Ο Δήμος Λοκρών την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της μάχης του Μαρτίνου που διεξήχθη την 29η Ιανουαρίου 1829.

Στις 10.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η επίσημη Δοξολογία για την Μάχη του Μαρτίνου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μαρτίνου. Ακολούθησε στις 10.30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Βάσσου Μαυροβουνιώτη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, οι Βουλευτές κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και η Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» κα Βασιλική Λάζου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Μαρτίνου, κα Πελαγία Παναγιώτου, Θεολόγος- Φιλόλογος, M. Ed.

Η μάχη του Μαρτίνου, η σημαντικότερη πολεμική αναμέτρηση που έλαβε χώρα στη Λοκρίδα, αποτέλεσε μια από τις τελευταίες πολεμικές αναμετρήσεις της ελληνικής επανάστασης.

Οι στρατιωτικές ικανότητες του Βάσσου Μαυροβουνιώτη, η αλαζονεία του Μαχμούτ, η καλή οχύρωση του χωριού του Μαρτίνου, ο πατριωτισμός των Ελλήνων αγωνιζόμενων καθόρισαν τη νικηφόρα έκβαση της μάχης για την ελληνική πλευρά.

Η σημασία της έκβασης της μάχης για την οριστική απελευθέρωση της Ελλάδας και την επέκταση των συνόρων του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στα όρια Δομοκού – Άρτας ήταν καθοριστική.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στον εορτασμό παραβρέθηκαν ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας ο Πανοσιώτατος κ. Χριστόδουλος Κυρίμης, ο Πρεσβύτερος κ. Ανδρέας Ταρλαντάς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών κα Μάϊτα Γιαννόπουλου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μιχάλης Παπανικολάου, κ. Χρήστος Καλλής, κα Μαρία Τζανακάκη, κ. Ανδρέας Λουκάς και κα Έλενα Κυριάκου, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Νικόλαος Λιόλιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης κ. Νικόλαος Ανεστάκος, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας κ. Ιωάννης Μπονόβας, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Παναγιώτης Καπουκίνης, κ. Ιωάννης Κούρος και κα Νίτσα Δάρα, η οποία παρουσίασε την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαρτίνου κ. Ιωάννης Ζούλης και τοπικοί σύμβουλοι του Μαρτίνου και της Μαλεσίνας, εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης, αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων του Μαρτίνου και κάτοικοι του Μαρτίνου.