Αταλάντη 30-1-2023

Εορτασμός της «Μάχης του Μαρτίνου» και βραβεύσεις των επιτυχόντων μαθητών του Μαρτίνου στις εισαγωγικές εξετάσεις από το Δήμο Λοκρών

 

Με έντονο το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας γιορτάστηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 η ιστορική «Μάχη του Μαρτίνου» από το Δήμο Λοκρών. Στις 10.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η επίσημη Δοξολογία για την Μάχη του Μαρτίνου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μαρτίνου και ακολούθησε στις 10.30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Βάσσου Μαυροβουνιώτη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρακιώτης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαρτίνου κ. Ιωάννης Ζούλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, κ. Ιωάννα Δημάκη.

Η μάχη του Μαρτίνου, η σημαντικότερη πολεμική αναμέτρηση που έλαβε χώρα στη Λοκρίδα, αποτέλεσε μια από τις τελευταίες πολεμικές αναμετρήσεις της ελληνικής επανάστασης. Οι στρατιωτικές ικανότητες του Βάσσου Μαυροβουνιώτη, η αλαζονεία του Μαχμούτ, η καλή οχύρωση του χωριού του Μαρτίνου, ο πατριωτισμός των Ελλήνων αγωνιζόμενων καθόρισαν τη νικηφόρα έκβαση της μάχης για την ελληνική πλευρά. Η σημασία της έκβασης της μάχης για την οριστική απελευθέρωση της Ελλάδας και την επέκταση των συνόρων του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στα όρια Δομοκού – Άρτας ήταν καθοριστική.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Δημοτική Φιλαρμονική Αταλάντης και μαθητική παρέλαση από τα σχολεία του Μαρτίνου.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου- Λυκείου Μαρτίνου τελετή βράβευσης για τους επιτυχόντες των μαθητών της Δημοτικής Ενότητας Οπουντίων στις εισαγωγικές εξετάσεις των τελευταίων τριών ετών, την οποία παρουσίασε η Αντιδήμαρχος Οπουντίων κ. Παγώνα Δάρα.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Οπουντίων και Μαλεσσίνης Πρεσβύτερος κ. Αθανάσιος Λατσούδης, ο Πρεσβύτερος κ. Ανδρέας Ταρλαντάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Μπέτσιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Λουκάς, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαρία Τζανακάκη, κ. Χρήστος Καλλής, κ. Κωνσταντίνος Μπακανδρίτσος, κ. Ιωάννης Μπονόβας, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό κ. Παναγιώτης Καπουκίνης, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Ωδείου Αταλάντης κ. Μιχάλης Παπανικολάου, ο πρώην Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Λιόλιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μάιτα Γιαννοπούλου, κ. Έλενα Κυριάκου, κ. Βασιλική Σίμου Παλαιολόγου, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Λαμίας Ταξίαρχος κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης, ο Ταγματάρχης του ΚΕΥΠ κ. Σωτήριος Σαμαράς, ο Διοικητής του Α.Τ Λοκρών Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Φώτιος Τσιριγκούλης, ο Υποδιοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης Ανθυποπυραγός κ. Βασίλειος Καραστάθης, ο  Υποδιοικητής του Λιμενικού Τμήματος Λάρυμνας Σημαιοφόρος κ. Αλέξανδρος Βασιλείου, η πρώην Δήμαρχος Οπουντίων κ. Δήμητρα Καρβούνη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λιβανατών κ. Αναστάσιος Μαζιώτης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τραγάνας κ. Δημήτριος Δανέλης, Τοπικοί Σύμβουλοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και δημότες του Δήμου Λοκρών.