Αταλάντη, 12 Μαρτίου 2022

Επίσημη Προσφώνηση Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ κατά την Εορτή των Πολιούχων της Αταλάντης Αγίων Θεοδώρων

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιε, Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Ευρίπου κ. Χρυσόστομε, Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, ιερείς, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι.

Είναι τιμή μας που παρευρεθήκατε και λαμπρύνατε με την παρουσία σας τον εορτασμό των Πολιούχων της Αταλάντης, των Αγίων Θεοδώρων, Τήρωνος και Στρατηλάτη.

Μετά από μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να συνεχίσουμε τις πολιτιστικές, θρησκευτικές, κοινωνικές, αθλητικές ή άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Για την κοινωνία μας είναι βασικό να μπορέσουμε να ανακτήσουμε όσα ξαφνικά απωλέσαμε.

Ο εμβληματικός Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων χτίστηκε το 1855, στο κέντρο της πόλης. Οι πρόγονοι μας δεν επέλεξαν τυχαία τη θέση για να θεμελιώσουν και να υψώσουν το 1855 τον Πανίερο Καθεδρικό Ναό τους, των μεγαλομαρτύρων και θαυματουργών ομωνύμων Αγίων Θεοδώρων του Τήρωνος και Στρατηλάτου. Καθοδηγεί και εμπνέει τους διερχόμενους με την εύγλωττη σιωπή του.

Οι Άγιοι Μεγαλομάρτυρες Θεόδωροι, υπήρξαν δύο αθλητές του Χριστού, τους οποίους τίμησαν και τιμούν μέχρι σήμερα οι πιστοί. Το πλήθος των ναών που έχουν οικοδομηθεί προς τιμή των Αγίων, είτε μαζί, είτε κυρίως ξεχωριστά, δηλώνουν το μέγεθος της απήχησης που απολάμβαναν ανάμεσα στους χριστιανούς.

Η Αταλάντη αποτελεί την έδρα του Δήμου Λοκρών και ανέκαθεν αποτελούσε πολιτιστική πηγή αγκαλιάζοντας τόσο τους κατοίκους της όσο και τους κατοίκους των γύρω Κοινοτήτων με σκοπό την ενότητα, την καλλιτεχνική εξέλιξη, την ομόνοια και την αλληλεγγύη. 

Η Αταλάντη υπήρξε για αιώνες θρησκευτικό κέντρο της περιοχής και έδρα του Επισκόπου Ταλαντίου. Η Αταλάντη προεπαναστατικά ήταν η διοικητική έδρα του Καζά Ταλαντίου, με αυξημένη Οθωμανική παρουσία. Η Αταλάντη πρωταγωνίστησε στα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης. Ειδικότερα, είναι η δεύτερη πόλη της Στερεάς Ελλάδας στην οποία ξεκίνησε η επανάσταση, μετά τη Λιβαδειά, και η πρώτη που ελευθερώθηκε.

Η απελευθέρωσή της πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 1821 από τον οπλαρχηγό Αντώνη Κοντοσόπουλο ή Γεράντωνο, εξάδελφο του Αθανασίου Διάκου.

Κορυφαία θρησκευτική προσωπικότητα της εποχής εκείνης είναι ο Επίσκοπος Ταλαντίου Νέοφυτος Μεταξάς, μέλος της φιλικής εταιρείας, ο οποίος θα συμμετέχει στις Εθνοσυνελεύσεις ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια το 1833 θα οριστεί Μητροπολίτης Αθηνών και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας από το 1836 ως το θάνατο του το 1861. Μάλιστα, είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μετά την ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Η σύγχρονη Αταλάντη είναι μίγμα κουλτούρας και πολιτισμού διαφορετικών περιοχών του Ελληνισμού και όχι μόνο. Εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί αντιπροσωπευτική μικρογραφία της Ελλάδας. Ο πληθυσμός της πόλης παντρεύει τους γηγενείς κατοίκους, καθώς η κατοίκηση της πόλης είναι αδιάλειπτη από την αρχαιότητα, τους πρόσφυγες Μακεδόνες αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Θράκης, τους Ευρυτάνες εσωτερικούς μετανάστες και τους αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες.  

Η τοπική οικονομία καλύπτει όλο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας με εύφορο κάμπο, βιομηχανική παραγωγή, εμπόριο και υπηρεσίες που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή.

Σεβασμιώτατοι, Θεοφιλέστατε, ιερείς, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι.

Το τελευταίο διάστημα διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με παγκόσμιο αντίκτυπο. Ο αιματοβαμμένος πόλεμος στην Ουκρανία, η δραματική κλιματική αλλαγή, η σύγχρονη ενεργειακή κρίση, η πανδημία του κορωνοϊού, οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες αλλά και οι τοπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, ο αγώνας επιβίωσης του πρωτογενή τομέα, οι δυσκολίες στην ελαιοκομία, κάνουν όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση των παρεμβάσεων στήριξης των πιο αδύναμων. Ειδικά την περίοδο αυτή αγωνιούμε για την εξέλιξη της ΛΑΡΚΟ. Στόχος μας είναι η συνέχιση της λειτουργίας της μεταλλουργίας και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία. Νιώθω πραγματικά ευτυχής που διαπιστώνω καθημερινά ότι η συμβολή μας στην προστασία των συνανθρώπων μας, που έχουν ανάγκη, γίνεται πραγματικότητα μέσα από τις παράλληλες δράσεις που έχουμε αναπτύξει Δήμος και Εκκλησία.

Ο επόμενος στόχος μας θα πρέπει να είναι η συνεργασία για την πρόληψη περιπτώσεων ακραίας φτωχοποίησης προκειμένου να υπάρχει στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές και άλλες δυσκολίες. Άλλωστε τα τελευταία δυόμιση χρόνια από την ενθρόνισή σας έως και σήμερα, έχουμε ήδη αναπτύξει μεταξύ του Δήμου Λοκρών και της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας μία σταθερή συμπόρευση και συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Πολλά είναι τα παραδείγματα αλληλεγγύης και εθελοντισμού που πραγματοποιούνται καθημερινά με διακριτικότητα και σεβασμό απέναντι στους δημότες μας. Παραδείγματα αλληλεγγύης που πολλές φορές παραμένουν και ανώνυμα καθώς αυτό που διακατέχει τις δράσεις μας είναι η Αγάπη και η Ανιδιοτέλεια.

Οι κοινωνικές δομές του Δήμου Λοκρών, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο Κοινότητας, το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας, μέσω του προσωπικού των παιδικών σταθμών, καθώς και άλλων φορέων σε συνδυασμό με τις δράσεις των κατά τόπων φιλόπτωχων ταμείων της Ιεράς Μητρόπολης, ακόμη κι αν οι συνθήκες είναι αποθαρρυντικές, όπως σήμερα, συνεχίζουν  να ενδιαφέρονται για τις αληθινές ανάγκες και να αναζητούν τρόπους να τις καλύψουν.

Όλοι μαζί, με σεβασμό στο διακριτό ρόλο του καθενός και στους φορείς συμπορευόμαστε και συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας. Στόχος μας είναι η ενθάρρυνση και η συνέχιση της αγαστής αυτής συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης και του Δήμου.

Η αντιμετώπιση της φτώχειας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης χρειάζεται τη συνεργασία Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και Εκκλησίας.

Σεβασμιώτατε κ. Συμεών, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και στόχο, που μαζί θέσαμε από την πρώτη μέρα που επισκεφτήκατε τον Δήμο μας, ένα όραμα που αφήνει στην άκρη το βολικό ΕΓΩ και πορεύεται προς το απαραίτητο ΕΜΕΙΣ.

Μέσα από τη συνεργασία μας εξελισσόμαστε και είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διευρύνοντας τη συνεργασία αυτή ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Σε μια περίοδο κρίσεων και ανατροπών απαιτείται να επαναφέρουμε σε προτεραιότητα αξίες και αρχές που εξυψώνουν τον άνθρωπο. Θέλουμε μια κοινωνία καλύτερη με ευκαιρίες και δυνατότητες που δεν θα υπάρχουν περιορισμοί και αποκλεισμοί. Στην πορεία μας αυτή δε λείπουν τα εμπόδια και οι δυσκολίες. Έχουμε τη διάθεση, την αισιοδοξία, τις ιδέες, την υπομονή, τη γνώση και την επιμονή να πάμε καλύτερα και ψηλότερα τον τόπο μας. Στην πορεία αυτή δεν περισσεύει κανείς.

Από την έδρα του Δήμου Λοκρών, την εορτάζουσα Αταλάντη, διεκδικούμε το φως και πρόοδο για όλους τους κατοίκους του τόπου μας, με τη βοήθεια όλων εσάς και σήμερα με την παρουσία σας και μέσα από το έργο σας μας βοηθάτε στην προσπάθεια μας!

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα με υγεία σε όλους σας!