Αταλάντη, 14 Ιουλίου 2021

Εργασίες αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας στο Δήμο Λοκρών

Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη αναγκαίες εργασίες στα δίκτυα ύδρευσης και στα αντλιοστάσια του Δήμου Λοκρών, προκειμένου να καλυφθούν επιτακτικά προβλήματα λειψυδρίας που διογκώθηκαν, επειδή δεν είχαν αντιμετωπιστεί επαρκώς τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, γίνονται εργασίες στα αντλιοστάσια και στις δεξαμενές για την εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των αντλιοστασίων προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες.

Παράλληλα, γίνονται αφενός αντικαταστάσεις δικτύων αμιάντου ή μαντεμιού σε διαφορετικά σημεία  και αφετέρου καθαρισμοί των αγωγών από άλατα που δημιουργούνται λόγω της σύνθεσης του νερού και τα οποία προκαλούν βουλώματα στο δίκτυο ύδρευσης που σταδιακά μειώνουν την πίεση. Επίσης, λόγω των εργασιών αυτών απαιτούνται προσωρινές διακοπές υδροδότησης.

Τα συγκεκριμένα έργα σε βάθος χρόνου θα βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση στην υδροδότηση. Με την τηλεμετρία θα υπάρχει άμεση παρακολούθηση της λειτουργίας των αντλιοστασίων και της στάθμης των δεξαμενών, ώστε να εντοπίζονται άμεσα τυχόν βλάβες και να πιθανές υποκλοπές νερού.

Παράλληλα, λόγω της παλαιότητας των υποδομών και των δικτύων παρατηρούνται αρκετές ζημιές. Η υπερκατανάλωση αποτελεί στοιχείο επιβάρυνσης των αντλιοστασίων, καθώς πολλά εξ αυτών λειτουργούν χωρίς διακοπή σε 24ωρη βάση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βλάβες λόγω της συνεχούς λειτουργίας.

Για το σκοπό ο Δήμος Λοκρών έχει υποβάλει δύο προτάσεις για αναγκαία έργα και προμήθειες εξοπλισμού στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης (αντικατάσταση εξοπλισμού αντλιοστασίων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής αντοχής) και στο ΕΣΠΑ (νέες δεξαμενές και νέα εξωτερικά δίκτυα) που θα βελτιώσουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια την κατάσταση των δικτύων του Δήμου και θα περιορίσουν τα φαινόμενα λειψυδρίας.

Μέχρι να εγκριθούν οι προτάσεις χρηματοδότησης για έργα ύδρευσης που έχει υποβάλλει ο Δήμος Λοκρών και να ολοκληρωθούν τα προγραμματισμένα έργα θα υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις νερού, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου η υπερκατανάλωση είναι έντονη.

Τα δίκτυα ύδρευσης είναι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα φανούν τα επόμενα χρόνια και θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Την καλοκαιρινή περίοδο θα υπάρξουν προγραμματισμένες (λόγω εργασιών) και μη προγραμματισμένες (λόγω βλαβών) διακοπές υδροδότησης για τις οποίες ζητούμε την κατανόηση των κατοίκων και των πολλών επισκεπτών της περιοχής μας.

 

Αθανάσιος Λ. Ζεκεντές

 

Δήμαρχος Λοκρών