Αταλάντη 20-4-2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΚΙΤΣΑΣ Ο "ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ" ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΜΑΝΑΣ ΣΤΙΣ 25-4-2022

Την δεύτερη μέρα του Πάσχα κάθε χρόνο ο πολιτιστικός σύλλογος "ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ" αναβιώνει το έθιμο της ΡΩΜΑΝΑΣ.

Ρωμάνα είναι όνομα κόρης πιθανότερα εθνικό όπως εθνικό είναι και το Ρωμαίος (Ρωμιός). Ο Ρωμιός ήταν ελληνόφωνος -χριστιανός πολίτης της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας γνωστής αργότερα με τον όρο Βυζαντινή. Ένα έθιμο με ρίζες από την βυζαντινή εποχή που άντεξε τον τουρκικό ζυγό και έφτασε μέχρι την περίοδο του Β Παγκοσμίου πολέμου αλλά η στάχτη της Γερμανικής κατοχής και το εμφυλίου το σκέπασαν.

Το όμορφο αυτό έθιμο είχε σαν στόχο να προβάλλει τη γυναικεία δραστηριοποίηση μιας και η θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή ήταν πολύ καταπιεστική. Οι γυναίκες ήθελαν να δείξουν στον άντρα ότι έχουν ανάστημα και ότι μπορούσαν να κυριαρχήσουν και να καταφέρουν να οργανώσουν πολλά πράγματα από μόνες τους.

Από νωρίς το πρωί ξεκινούσαν το χορό και το τραγούδι σε παρέες, γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι, μαζεύοντας έτσι τα υλικά που χρειάζονταν για το φαγοπότι που θα ακολουθούσε. Λίγα αυγά, λίγο λάδι και αλεύρι ήταν αρκετά για να ετοιμάσουν με χαρά τις πίτες που θα μοίραζαν στο γλέντι.

Υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής οι γυναίκες ντυμένες με τις χρυσοστολισμένες φορεσιές τους ξεκινούσαν το χορό και το φαγοπότι. Οι άντρες από απόσταση παρακολουθούσαν και καμάρωναν αλλά δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στο γλέντι.

Με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου το έθιμο ξαναζωντανεύει από το 1981 με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο.