Με λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο κορυφώθηκε το Σάββατο 12/3/2022 ο πάνδημος εορτασμός των Πολιούχων Αγίων Θεοδώρων στην Αταλάντη.  Τόσο στον πανηγυρικό Όρθρο όσο και στο Συλλείτουργο ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο, συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

                                                                                                                                          

Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία της Εικόνας των Αγίων Θεοδώρων,  με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών και τιμητικών αγημάτων. Η Ιερά Λιτανεία έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα από το χορευτικό ΝΠΔΔ για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό στον Δήμο Λοκρών υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση της χορογράφου κ. Γρηγορίας Γεωργιάδου με «Τοπικούς χορούς της Ρούμελης».

 Τέλος, στον επίλογο της εορτής ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές στην επίσημη προσφώνησή του προς όλους τους προσκεκλημένους στο πλαίσιο του γεύματος που παρέθεσε ο Δήμος Λοκρών ανέφερε τα εξής:

 «Μετά από μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να συνεχίσουμε τις πολιτιστικές, θρησκευτικές, κοινωνικές, αθλητικές ή άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Για την κοινωνία μας είναι βασικό να μπορέσουμε να ανακτήσουμε όσα ξαφνικά απωλέσαμε.

 Ο εμβληματικός Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων χτίστηκε το 1855, στο κέντρο της πόλης. Οι πρόγονοι μας δεν επέλεξαν τυχαία τη θέση για να θεμελιώσουν και να υψώσουν το 1855 τον Πανίερο Καθεδρικό Ναό τους, των μεγαλομαρτύρων και θαυματουργών ομωνύμων Αγίων Θεοδώρων του Τήρωνος και Στρατηλάτου. Καθοδηγεί και εμπνέει τους διερχόμενους με την εύγλωττη σιωπή του. Η Αταλάντη αποτελεί την έδρα του Δήμου Λοκρών και ανέκαθεν αποτελούσε πολιτιστική πηγή αγκαλιάζοντας τόσο τους κατοίκους της όσο και τους κατοίκους των γύρω Κοινοτήτων με σκοπό την ενότητα, την καλλιτεχνική εξέλιξη, την ομόνοια και την αλληλεγγύη.  

 Η συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία. Νιώθω πραγματικά ευτυχής που διαπιστώνω καθημερινά ότι η συμβολή μας στην προστασία των συνανθρώπων μας, που έχουν ανάγκη, γίνεται πραγματικότητα μέσα από τις παράλληλες δράσεις που έχουμε αναπτύξει Δήμος και Εκκλησία. Όλοι μαζί, με σεβασμό στο διακριτό ρόλο του καθενός και στους φορείς συμπορευόμαστε και συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας. Στόχος μας είναι η ενθάρρυνση και η συνέχιση της αγαστής αυτής συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης και του Δήμου. Η αντιμετώπιση της φτώχειας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης χρειάζεται τη συνεργασία Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και Εκκλησίας.

 Σεβασμιώτατε κ. Συμεών, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και στόχο, που μαζί θέσαμε από την πρώτη μέρα που επισκεφτήκατε τον Δήμο μας, ένα όραμα που αφήνει στην άκρη το βολικό ΕΓΩ και πορεύεται προς το απαραίτητο ΕΜΕΙΣ. Σε μια περίοδο κρίσεων και ανατροπών απαιτείται να επαναφέρουμε σε προτεραιότητα αξίες και αρχές που εξυψώνουν τον άνθρωπο. Θέλουμε μια κοινωνία καλύτερη με ευκαιρίες και δυνατότητες που δεν θα υπάρχουν περιορισμοί και αποκλεισμοί. Στην πορεία μας αυτή δε λείπουν τα εμπόδια και οι δυσκολίες. Έχουμε τη διάθεση, την αισιοδοξία, τις ιδέες, την υπομονή, τη γνώση και την επιμονή να πάμε καλύτερα και ψηλότερα τον τόπο μας. Στην πορεία αυτή δεν περισσεύει κανείς.  Από την έδρα του Δήμου Λοκρών, την εορτάζουσα Αταλάντη, διεκδικούμε το φως και πρόοδο για όλους τους κατοίκους του τόπου μας, με τη βοήθεια όλων εσάς και σήμερα με την παρουσία σας και μέσα από το έργο σας μας βοηθάτε στην προσπάθεια μας!». 

Τον κ. Δήμαρχο αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αναφερόμενος στην σπουδαία συνεργασία μεταξύ του Δήμου Λοκρών και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και στους πολλαπλούς καρπούς, που αυτή προσφέρει και χαρίζει στον τόπο συμβάλλοντας στην πρόοδό του, ενώ η «Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μικτή Χορωδία» του ΝΠΔΔ για τον Πολιτισμό και Αθλητισμό στο Δήμο Λοκρών, υπό την διεύθυνση του Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ, Διευθυντού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» πλαισίωσε καλλιτεχνικά το επίσημο γεύμα.

                                                                                                 

 

 Στην Θεία Λειτουργία και στην Ιερά Λιτανεία παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου,  οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Δήμαρχοι Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος και Αμφίκλειας - Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Αμαλία Ποντίκα,  η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας,  ο Διοικητής Α.Τ. Λοκρών κ. Φώτιος Τσιριγκούλης, ο Διοικητής ΕΣΔΕ Αταλάντης κ. Θεόδωρος Γουργούλης, ο Λιμενάρχης Αταλάντης κ. Κωνσταντίνος Ματζαβίνος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης κ. Βελισάριος Μπεκιάρης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.