Αταλάντη, 24 Φεβρουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Λοκρών με την πανεπιστημιακή κοινότητα, για τη διάχυση της γνώσης στην κοινωνία και την ενημέρωση των καλλιεργητών της ελιάς, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11:00, στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης ημερίδα με θέμα «Η καλλιέργεια της ελιάς στη σύγχρονη εποχή και οι προοπτικές της στις αγορές». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών για τις εξελίξεις στον τομέα της ελαιοκομίας, όπως επίσης και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την προστασία από τους εχθρούς και τις ασθένειες της περιοχής.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Θανάση Ζεκεντέ. Στο χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα αυτής της καλλιέργειας μέσα από την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και φυσικά στις συνέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ των παραγωγών και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Για μια καλύτερη οργάνωση των παραγωγών, η οποία μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα από το χωράφι μέχρι το ράφι, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο χαιρετισμός του κ. Κώστα Αποστολοπούλου, Περιφερειακού Συμβούλου Στερεάς Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ομάδων παραγωγών και στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κ. Επαμεινώνδας Παπλωματάς, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στην προστασία της ελιάς, εστιάζοντας στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των ασθενειών του φυτού. Ειδική αναφορά έκανε στην καταπολέμηση του βερτιτσίλιου, όπου σύγχρονες εφαρμογές και έρευνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας έδειξαν ότι η δύσκολη αυτή ασθένεια μπορεί να καταπολεμηθεί. Παράλληλα, επέστησε την προσοχή στους παραγωγούς για τον κίνδυνο της εισαγωγής της ασθένειας Xylella fastidiosa από τη γειτονική Ιταλία, η οποία έχει αφανίσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ελιάς. Για το δύσκολο θέμα της καταπολέμησης του δάκου, όπως και άλλων εντόμων, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθήνας, κ. Διονύσης Περδίκης. Παρουσίασε νέες τεχνολογίες, καθώς και τον τρόπο αξιοποίησής τους μέσα από την ευφυή γεωργία, με τη χρήση ηλεκτρονικών και ψηφιακών συστημάτων στην καλλιέργεια της ελιάς. Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο κ. Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος και εκδότης του περιοδικού «Ελιά και ελαιόλαδο». Ο κ. Ζαμπούνης αναφέρθηκε στα προβλήματα της εμπορίας της βρώσιμης ελιάς όπως επίσης και του ελαιόλαδου. Η αναγκαιότητα της πιστοποίησης των προϊόντων της ελιάς και η διακίνησής τους, όπως δήλωσε ο ίδιος, μέσα από σύγχρονα ισχυρά σχήματα, αποτελούν διέξοδο στο δύσκολο θέμα της εμπορίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις γεωπόνων και αγροτών πάνω σε τεχνικά, εμπορικά, και πολιτικά ζητήματα της ελιάς. Μεταξύ των θεμάτων που αναφέρθηκαν ήταν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων ελιάς από Τρίτες χώρες και η αδυναμία αντιμετώπισης τους, όπως επίσης και τεχνικά ζητήματα πάνω στο θέμα της καλλιέργειας και της προστασίας της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Λοκρών, γεωπόνοι και πολλοί ελαιοπαραγωγοί. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Σάρρος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα.