Αταλάντη, 17 Νοεμβρίου 2022

Κατάθεση στεφάνων και μήνυμα Δημάρχου Λοκρών για την 49η Επέτειο του Πολυτεχνείου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής για τον αγώνα αποκατάστασης της δημοκρατίας στο Πολυτεχνείο το 1973 πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αταλάντη κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές του 1ου, του 2ου και του 3ου Νηπιαγωγείου, του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑ.Λ.

Χαιρετισμός και κατάθεση στεφάνων έγινε από τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ, τον Βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Γεώργιο Κοτρωνιά, τον Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννη Σαρακιώτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Ηλία Σανίδα.

Στην κατάθεση των στεφάνων παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παπανικολάου, η Αντιδήμαρχος κ. Έλενα Κυριάκου, ο πρώην Δήμαρχος Λοκρών και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Λιόλιος, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Βασιλική Σίμου Παλαιολόγου, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Ακολουθεί το μήνυμα του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανάσιου Ζεκεντέ για την 49η επέτειο εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

«Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα. Η ανεξαρτησία κερδήθηκε από τους Έλληνες μέσα από αγώνες. Η ελευθερία είναι δομικό στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων.Οι Έλληνες ως λαός έχουμε μάθει να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε.  Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορυφαία αντιστασιακή ενέργεια ενάντια στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των ατομικών ελευθεριών, κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας. Φοιτητές, νέοι άνθρωποι, αγωνιστές όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων συνόψισαν στο σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» τις διεκδικήσεις μιας γενναίας εξέγερσης που αγωνίζονταν για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης και επαναφορά της δημοκρατίας. 49 χρόνια μετά τιμούμε τους ανθρώπους που με τις πράξεις τους και με κίνδυνο της ζωής τους απέδειξαν πως δεν υπάρχουν μάταιες μάχες.  Στην Ελλάδα σήμερα το δημοκρατικό πολίτευμα είναι σταθερό, αλλά οι διαδοχικές κρίσεις όπως η οικονομική, της πανδημίας και η ενεργειακή δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.

Ως αυτοδιοικητικοί οφείλουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες και κυρίως κοντά στην επίλυση των προβλημάτων τους. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα θέτουν εμπόδια, αλλά αυτό που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε μέσα από την ιεράρχηση και τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων να επιτυγχάνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η αποδοχή και αναγνώριση της αξίας της δημοκρατίας ξεκινά από τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες θα πρέπει μέσα από το έργο και τη δράση όλων όσων από εμάς ασχολούνται με τα κοινά και το δημόσιο βίο να καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες να εμπεδώσουν εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.

Η επέτειος αυτή είναι αφιερωμένη στη νέους.

Η επέτειος αυτή είναι αφιερωμένη σε όσους τολμούν να διεκδικούν και να παλεύουν για μια καλύτερη ζωή.

Η επέτειος αυτή είναι οδηγός για τις μάχες του μέλλοντος μιας γενιάς που καλείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες να γράψει τη δική της ιστορία και να αφήσει το δικό της αποτύπωμα σε αυτή τη χώρα.»