Αταλάντη, 17 Νοεμβρίου 2023

Κατάθεση στεφάνων και μήνυμα Δημάρχου Λοκρών για την 50η Επέτειο του Πολυτεχνείου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής για τον αγώνα αποκατάστασης της δημοκρατίας στο Πολυτεχνείο το 1973 πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αταλάντη κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές του 1ου, του 2ου και του 3ου Νηπιαγωγείου, του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑ.Λ. Αταλάντης.

Χαιρετισμός και κατάθεση στεφάνων έγινε από τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ.

Στην κατάθεση των στεφάνων παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντρέας Λουκάς, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας κ. Βασιλική Σίμου Παλαιολόγου, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Ακολουθεί το μήνυμα του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανάσιου Ζεκεντέ για την 50η επέτειο εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

«Η νεολαία της πατρίδας μας διαχρονικά πρωταγωνιστεί στους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Οι Έλληνες ως λαός έχουμε μάθει να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για ιδανικά και αξίες!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορυφαία αντιστασιακή ενέργεια ενάντια στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των ατομικών ελευθεριών, κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας. Φοιτητές, νέοι άνθρωποι, αγωνιστές όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων συνόψισαν στο σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» τις διεκδικήσεις μιας γενναίας εξέγερσης που αγωνίζονταν για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης και επαναφορά της δημοκρατίας.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Στην Ελλάδα σήμερα το δημοκρατικό πολίτευμα είναι σταθερό, αλλά οι διαδοχικές κρίσεις όπως η οικονομική, της πανδημίας και η ενεργειακή δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.

Η εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών ξεκινά από τις τοπικές κοινωνίες.

Η επέτειος αυτή είναι αφιερωμένη στη νέους και σε όλους όσους τολμούν να διεκδικούν και να παλεύουν για μια καλύτερη ζωή.

Η επέτειος αυτή είναι παρακαταθήκη αναφοράς για τη νέα γενιά της Ελλάδας που καλείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες να γράψει τη δική της ιστορία και να αφήσει το δικό της αποτύπωμα σε αυτή τη χώρα.»