Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Φεστιβάλ Υγείας & Παιδιού - Η Υγεία μου, δικαίωμα μου» στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής
 
 
Εκατοντάδες μαθητές και πολίτες βρέθηκαν την Παρασκευή 12 Απριλίου, στο «Κτήμα Φιξ» του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, όπου πραγματοποιήθηκε η Δράση «Φεστιβάλ Υγείας & Παιδιού - Η Υγεία μου, δικαίωμα μου»

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Από τις 10 το πρωί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε παιχνίδια,  αθλoπαιδείες, χειροτεχνίες ενώ παρακολούθησαν επίδειξη A’ Βοηθειών και ενημερώθηκαν για προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης σημείωσε χαρακτηριστικά, «Με αυτή τη μεγάλη γιορτή στο Κτήμα Φίξ στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα της πρόληψης της υγείας, της άσκησης, της ασφάλειας και του σεβασμού στο Περιβάλλον. Με το μήνυμα «η υγεία μου δικαίωμα μου» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα όμως πολλοί πολίτες σ´όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια και ανισότητες. Στην χώρα μας η οικοδόμηση ενός ισχυρού και βιώσιμου συστήματος υγείας προϋποθέτει αποτελεσματικές στρατηγικές με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Στο ΕΔΔΥΠΠΥ, στα ΚΕΠ Υγείας και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ισχυροποιούμε την πρόληψη και συμβάλλουμε στην προστασία της Υγείας των πολιτών.»

Στη συνέχεια κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκος Μπάμπαλος, σημείωσε «Η Υγεία μου, Δικαίωμά μου» είναι το φετινό σύνθημα στις δράσεις που γίνονται ανά τον κόσμο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Θα τολμούσα να επεκτείνω αυτή την αναφορά και να προτείνω πως η Υγεία δεν είναι μόνο Δικαίωμα αλλά και Υποχρέωση του κάθε ένα και κάθε μία από εμάς. Υποχρέωση απέναντι στους δικούς μας ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να μας βλέπουν καλά και να μοιραζόμαστε μαζί στιγμές. Όπως όλα τα σύγχρονα θέματα, οι βάσεις για μια σωστή κουλτούρα πρόληψης μπαίνουν με την Παιδεία. Όσο πιο σύντομα στη ζωή του ανθρώπου εμπεδώσουμε τη συνείδηση ότι πρέπει να προλαμβάνουμε για να μπορούμε να ζούμε καλύτερα και υγιέστερα, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε τώρα και στο μέλλον. Για αυτό και εμείς επιλέξαμε τις δικές μας δράσεις να τις αφιερώσουμε στα παιδιά της πόλης διοργανώνοντας το 1ο Φεστιβάλ Υγείας για τα Παιδιά σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών που πάντα είναι δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.»

Στη δράση συμμετείχαν και βραβεύτηκαν, οι παρακάτω σύλλογοι:
Η Αθλοκίνηση με παιχνίδι Survivor, η Κ.Ε.Α.Ε.Δ.Η.Α με Ποδόσφαιρο, ο Μικρός Τουρίστας «μια βαλίτσα ταξιδεύει», 
οι οποίοι μέσα από κατασκευές ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν τα παιδιά για την πρόληψη της υγείας, ο Όμιλος Γυμναστικής Ηρακλείου Αττικής (Ο.Γ.ΗΡ.Α) με Ρυθμική, ο Τυφών Α.Σ με Πετοσφαίριση, ο WU-GOUG με TAI-CHI, καθώς και οι Φορείς: Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων (Ε.Δ.Ο.Κ) με επίδειξη Α' βοήθειες, ο Ερυθρός Σταυρός με επίδειξη Α' βοήθειες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών - Ι.Σ.Α  ο οποίος υποστήριξε την δράση με πλήρως στελεχωμένο ασθενοφόρο, το Όραμα Ελπίδας με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την δωρεά μυελού των οστών, η Πεταλούδα με σκοπό την ευαισθητοποίηση μυοσκελετικών παθήσεων, και το πρόγραμμα “The Green City” του ΕΔΣΝΑ με την υλοποίηση της εταιρείας South Star με επίδειξη τρόπων ανακύκλωσης.

Στη συνέχεια, ο εθελοντής οδοντίατρος κ Βασίλης Φακιρίδης, ενημέρωσε το κοινό για τον προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο, η Λογοθεραπεύτρια κα Τσιλίωρη Ελένη ενημέρωσε το πλήθος για την σημαντικότητα της λογοθεραπείας και η κα Χαρικιοπουλου Αμαλία διάβασε στα παιδιά το Παραμύθι «Ποιος Παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» το οποίο έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης του ΕΔΔΥΠΠΥ για την ορθή κατανάλωση των Αντιβιοτικών.

Στη Δράση συμμετείχαν οι μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής και από την Ελληνοαγγλική Αγωγή

Χορηγοί της δράσης ήταν τα Coffee Island, η Frezyderm, η Pescanova, η Proοpsis, η ΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε.Β.Ε. «Jannis», Κ.Ε.Α.Ε.Δ.Η.Α ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α, η ΛΑΒΔΑΣ Α.Ε, η Γ' Λαϊκή Αγορά Αθηνών, το Βιβλιοπωλείο ο Χαλαζίας και η Οικογένεια Σταυράτη

Χορηγός επικοινωνίας της Δράσης ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός Επικοινωνία 94 FM.
 
Την εκδήλωση παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι κα Μπαλαρή Δήμητρα και ο κ. Ματζουρανης Χρήστος.

Στην εκδήλωση επίσης, παραβρέθηκαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής και Καθηγητής ψυχιατρικής, Δρ. Θάνος Ασκητής, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κα Αϊβατζίδου-Ποριώτου Δέσποινα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κ. Επαμεινώνδας (Νώντας) Σπυρόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κα Μαίρη Ιγγλέση, η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το Κτήμα Φιξ κα Μαρία Ζούρου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Υγείας του Δήμου Μαραθώνα κα Μαρία Σπανού, Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Νέας Γενιάς του Δήμου Βριλησσίων κ Χρήστος Γούναρης, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαίρη Καραμπέτσου, η Συντονίστρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στο ΕΔΔΥΠΠΥ κα Κατερίνα Πλεξίδα, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του ΠΑ.Δ.Α. κα Σωτηροπούλου Πηνελόπη, εκπρόσωποι του Δήμου Ζωγράφου και του Δήμου Καλλιθέας, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Στεφανάκος.

Μπορείτε να δείτε βίντεο της δράσης εδώ https://youtu.be/MmviVYrGml4
 
 
 
 
Εκ μέρους του,
Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ.
Πλατεία Εργατικών Κατοικιών, Μαρούσι – Τ.Κ.: 151 24
T: 210 8067 888
E: info@eddyppy.gr
W: www.eddyppy.gr