Αταλάντη, 7 Μαρτίου 2024

 

Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών Αθανάσιου Ζεκεντέ για την «Ημέρα της Γυναίκας»

8 Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Έχουν περάσει 100 και πλέον χρόνια από την πρώτη πορεία των γυναικών για τον τερματισμό των αντίξοων συνθηκών στο χώρο εργασίας, τα την κατάκτηση ίσων δικαιωμάτων και την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Ο αγώνας αυτός των γυναικών για δικαιοσύνη, ειρήνη και ισότητα των φύλων έφερε δραστικές βελτιωτικές αλλαγές στη θέση τους στην κοινωνία, με τη θέσπιση νόμων και την κατοχύρωση δικαιωμάτων. Παρόλ’ αυτά παρατηρείται στην εποχή μας και στη χώρα μας αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών που φτάνουν έως και τη γυναικοκτονία, γεγονός που απαιτεί την εγρήγορση της κοινωνίας συνολικά για την απαλοιφή αυτού του φαινομένου.

Οι ρόλοι στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει η γυναίκα στη σύγχρονη εποχή είναι πολλοί και απαιτητικοί. Η άποψη ότι υφίστανται επίκτητες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα έχει ανατραπεί και οι θιασώτες τους βασίζονται σε κατάλοιπα του παρελθόντος.

Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου ας αναλογιστούμε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην κοινωνία και ας της δείξουμε το σεβασμό που της αξίζει, έτσι θα είναι ισότιμο μέλος μίας κοινωνίας σύγχρονης, δημοκρατικής και προοδευτικής, απαλλαγμένης από στερεότυπα και προκαταλήψεις.