Αταλάντη, 2 Ιουνίου 2022

 

Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών για τις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

Αγαπητοί μου, νέοι και νέες που συμμετέχετε στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έφτασε η στιγμή που θα αφήσετε στις αναμνήσεις σας τα μαθητικά θρανία και θα προχωρήσετε είτε προς τα πανεπιστημιακά έδρανα είτε προς την αγορά εργασίας. Μια σημαντική πορεία ολοκληρώνεται, μια πορεία που ξεκινήσατε από όταν ήσασταν μικρά παιδιά κι όπως ψήλωσε κι ομόρφυνε το ανάστημά σας, έτσι σμιλεύτηκε κι ορθώθηκε μέρα με τη μέρα ο νους και η ψυχή σας.

Καλείστε πλέον να δώσετε τα πρώτα διαπιστευτήρια σας, με τις παρούσες εξετάσεις, του αγώνα που κάνατε με πολλές θυσίες. Χρειάστηκε πειθαρχία για να τιθασεύετε τη νεανική σας ορμή και να την καταθέσετε στο βωμό της γνώσης, της επιστήμης, της αρετής. Χρειάστηκε κόπος και προσπάθεια για να αφομοιώσετε γνώση και να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας. Χρειάστηκε κόπος κι οργάνωση για να ανακαλύψετε και να ταξινομήσετε τον απέραντο κόσμο της μάθησης και της σοφίας που ανοίχθηκε κι ανοίγεται κάθε μέρα μπροστά σας.

Σύμμαχοι και σθεναροί συμπαραστάτες σε κάθε σας βήμα οι γονείς και οι δάσκαλοί σας, που με ακλόνητη πίστη και άδολη αγάπη σας αφουγκράζονται στη δυσκολία, σας ενθαρρύνουν στην απογοήτευση, σας επιβραβεύουν στην προσπάθεια. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα νιώθουν βαθιά υπερηφάνεια για εσάς.  Γιατί ήδη για εμάς που ελπίζουμε κι επενδύουμε στη νέα γενιά είστε επιτυχημένοι. Εντάσσεστε πλέον στο χώρο «των μεγάλων». Είστε οι αυριανοί μας συνεργάτες, συνάδελφοι, ισότιμοι κι ελπιδοφόροι επιστήμονες κι επαγγελματίες, συνεχιστές μιας κοινωνίας κι ενός έθνους που θέλει να προοδεύει, να μάχεται για το καλύτερο και να ευδοκιμεί.

Φτάνετε, λοιπόν, στο τελευταίο σκαλοπάτι του πρώτου αναβαθμού της πορεία σας. Συναισθήματα αγωνίας, κούρασης, άγχους, μα και πείσμα σας διακατέχουν. Όμως, «τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας δεν θα συναντήσεις, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου». Τις στιγμές εκείνες της γραπτής σας εξέτασης ξετυλίξτε με θάρρος, τόλμη και παρρησία. Δώστε τον καλύτερο σας εαυτό.

Πάνω απ’ όλα να θυμάστε ότι αυτή είναι μια πρώτη μεγάλη δοκιμασία από τις πολλές που θα βιώσετε, επομένως αποτελεί απλώς μια ακόμη προετοιμασία για τις μεγαλύτερες μάχες της ζωής που ακολουθούν.

Δείξτε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας και πίστη στα όνειρα σας. Όμως, ακόμη κι αν δεν ικανοποιήσετε το συγκεκριμένο στόχο, θυμηθείτε ότι οι δρόμοι της ζωής είναι απέραντοι κι ακόμη ανεξερεύνητοι, οι ευκαιρίες πολλές. Όλοι οι άνθρωποι αναθεωρούμε πολλές φορές τις επιθυμίες μας, επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας, ανακαλύπτουμε συν τω χρόνω ταλέντα και κρυμμένες δυνατότητες. Σε ένα κόσμο δυναμικό, που αλλάζει, καλείστε να είστε προσαρμοστικοί κι ευέλικτοι και συνάμα, να μην κάμπτεστε από τις προκλήσεις.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς να έχετε επιτυχία στις εξετάσεις σας και μια σπουδαία επαγγελματική σταδιοδρομία!

Αθανάσιος Λ. Ζεκεντές

Δήμαρχος Λοκρών