Αταλάντη, 23 Νοεμβρίου 2021

 

Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών Θανάση Ζεκεντέ για την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της βίας εναντίον των γυναικών, της 25ης Νοεμβρίου, οφείλουμε να αποστείλουμε μήνυμα και εν τέλει να επιδείξουμε εμπράκτως το σεβασμό και την αναγνώριση της εγγενής ισότητας και αξιοπρέπειας προς τη γυναίκα.

Η Ελλάδα το 2021 παρουσίασε ένα πρωτοφανές κύμα γυναικοκτονιών, όρος ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, αποδεικνύοντας ότι η έμφυλη βία τείνει να αποτελέσει απειλή για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των γυναικών. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως “Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”, την οποία έχει κυρώσει η Ελλάδα με το ν. 4531/2018, το Κράτος οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα προκειμένου να προστατεύονται το δικαίωμα όλων και εν προκειμένω των γυναικών, ώστε να ζουν χωρίς βία στη δημόσια και στην ιδιωτική σφαίρα δράσης τους.

Πρέπει, όμως, και ατομικά όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι οι όποιες ποινικές διατάξεις ή άλλα μέτρα της Πολιτείας δεν επιλύουν τα υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της βίας κατά των γυναικών. Άλλωστε, η απάλειψη του φαινομένου θα πρέπει να είναι η απόδειξη της Παιδείας της κοινωνίας μας τόσο ως σύνολο όσο και υπό τη στενότερη μορφή αυτής της Οικογένειας. Από πλευράς μας, ως δημοτική αρχή διαμορφώνουμε υποστηρικτικές δομές για να βοηθήσει γυναίκες που υφίστανται βία.

Σε μια ελεύθερη, αναπτυγμένη και δημοκρατική Πολιτεία είναι αδιανόητο κάποιος να προβαίνει σε εκδηλώσεις οιασδήποτε μορφής βίας με θύματα τις γυναίκες έχοντας σεξιστικά κίνητρα, «λόγους τιμής» ή σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση. Και ασφαλώς, στερεότυπα που έχουν καλλιεργηθεί και αναδεικνύουν την ανισότητα των φύλων θα πρέπει να αποτελούν παρελθόν. Η καταπολέμηση της βίας εναντίον του γυναικών που λαμβάνει, δυστυχώς, πανδημική μορφή, θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλους και να επιδειχθεί μηδενική αποδοχή και ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.