Αταλάντη, 4 Ιουνίου 2021

 

Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών Θανάση Ζεκεντέ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με στόχο την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης είναι αναγκαιότητες που πρέπει να τις υιοθετήσουμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας στον πλανήτη γη.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση από την υπερεκμετάλλευση του πλανήτη εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης των φυσικών πόρων και της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω της ανεξέλεγκτης απόθεσης αποβλήτων και απορριμμάτων, δημιουργούν έκδηλες οικολογικές ανησυχίες για την υποβάθμιση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής και της προοπτικής του πλανήτη μας.

Η δραστηριότητα του ανθρώπου έχει επηρεάσει πολλαπλά το φυσικό περιβάλλον. Άλλωστε, τα ακραία φυσικά φαινόμενα που βιώνουμε κατά καιρούς είναι έκφανση της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής. Το γεγονός ότι μεγάλο βάρος ευθύνης εναποτίθεται στην κεντρική πολιτική εξουσία, δεν σημαίνει πως είναι λιγότερο σημαντική η έννοια της ατομικής ευθύνης. Αντιθέτως, η αδιαφορία συμβάλλει στην όξυνση του προβλήματος. Ο καθένας μας, λοιπόν, μπορεί να συνδράμει στο έργο διαφύλαξης του πλανήτη με μικρές κινήσεις αναπρογραμματίζοντας καθημερινές μας συνήθειες.

Η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η μείωση της άσκοπης σπατάλης των υδάτινων πόρων, οι δεντροφυτεύσεις, η μη ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών, οικιακών ή βιομηχανικών, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα που συμβάλλουν στην επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Με συμμετοχή όλων μας σε συλλογικές δράσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς από διάφορους συλλογικούς φορείς καθίσταται εφικτή η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Άλλωστε, η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας συνδράμει και στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής. Η ελαχιστοποίηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορεί να γίνει ακόμη και πηγή τουριστικής προσέλκυσης.

Ο Δήμος Λοκρών περιβάλλεται από φυσικό κάλλος. Οι καθαρές μας θάλασσες και τα κατάφυτα δάση μας αποτελούν πόλους έλξης για τους φυσιολάτρες. Οι γαλάζιες σημαίες που έχουν κερδίσει οι παραλίες μας αποτελούν παράσημο για τις προσπάθειες όλων μας, ενώ η βλάστηση της περιοχής μας προφυλάσσει από φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες ή διάβρωση του εδάφους, προσφέροντάς μας συγχρόνως το πολύτιμο οξυγόνο.

Από πλευράς μας, ως Δημοτική Αρχή θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος από ενδεχόμενη αλόγιστη εκμετάλλευση βιολογικών πόρων μας. Συχνά συντονίζουμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των παραλιών μας, ενώ η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα πιστεύουμε πως θα συντελέσει στην αποφυγή ή τουλάχιστον στην άμεση κατάσβεση καταστροφικών πυρκαγιών.

Όλοι μαζί οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο και υγιέστερο μέλλον τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές. Είναι καθήκον λοιπόν, όλων μας να προστατευτεί το περιβάλλον για να διαφυλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και των παιδιών μας. Η φύση έχει τη δύναμη να αναπλασθεί αρκεί όλοι να της παρέχουμε τη συνδρομή μας στο έργο αυτό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ευκαιρία για ανασκόπηση της κατάστασης, ανάδειξης των κακών πρακτικών, προώθησης του κινήματος της ευαισθητοποίησης, ενίσχυσης του εθελοντισμού και εφαρμογής πολιτικών και δράσεων για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, με έμφαση στην ανάδειξη παρεμβάσεων που σέβονται τον πλανήτη και δίνουν προοπτική αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων, ζώων και φυτών.

Στο Δήμο Λοκρών στοχεύουμε στην περιβαλλοντική αφύπνιση του πληθυσμού και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε μια υπεύθυνη περιβαλλοντικά συμπεριφορά για κάθε Δημότη και επισκέπτη της περιοχής μας. Στην προσπάθεια μας αυτή αιρετοί και ενεργοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες εργαζόμαστε από κοινού.