Αταλάντη, 3 Ιουνίου 2022

 

Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών Θανάση Ζεκεντέ και πρόσκληση συμμετοχής στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το 2022 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Στοκχόλμη για την προστασία του Περιβάλλοντος και τον ορισμό της 5ης Ιουνίου κάθε έτους ως ημέρας αφιερωμένης στην ενημέρωση και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, ασυνήθιστα ακραία καιρικά φαινόμενα με επακόλουθες φυσικές καταστροφές από πλημμύρες, παγετό ή ξηρασία αποτελούν ατράνταχτες αποδείξεις της διατάραξης της ισορροπίας του πλανήτη μας. Η ρύπανση θέτει στο επίκεντρο του προβλήματος την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση. Η κλιματική αλλαγή με όλες τις επιπτώσεις αυτής σε κάθε τομέα δραστηριοποίησης του ανθρώπου έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα παγκόσμια.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί ώθηση για μια παγκόσμια προσπάθεια να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας καλές πρακτικές για τη διάσωσή του περιβάλλοντος και είναι μια ευκαιρία για παρότρυνση προς άλλους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν έναν πιο υπεύθυνο περιβαλλοντικά τρόπο ζωής. Η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται με μικρές καθημερινές κινήσεις όπως είναι η ανακύκλωση, η αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, η αποφυγή ρίψης σκουπιδιών σε δάση, ρέματα και θάλασσες. Ο ευρωπαϊκός στόχος για μηδενικές αρνητικές εκπομπές είναι μεν μακροπρόθεσμος αλλά σίγουρα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια κοινή προσπάθεια. Οφείλουμε να επικεντρώνουμε την κάθε δράση μας στην κατανόηση της αξίας της φύσης, την πρακτική βελτίωση της σχέσης μας με αυτή και στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος. 

 

Ο Δήμος Λοκρών περιβάλλεται από φυσικό κάλλος. Οι καθαρές μας θάλασσες και τα κατάφυτα δάση μας αποτελούν πόλους έλξης για τους φυσιολάτρες. Οι γαλάζιες σημαίες που έχουν κερδίσει οι παραλίες μας αποτελούν παράσημο για τις προσπάθειες όλων μας, ενώ η βλάστηση της περιοχής μας προφυλάσσει από φυσικές καταστροφές, όπως τις πλημμύρες ή την διάβρωση του εδάφους, προσφέροντάς μας συγχρόνως το πολύτιμο οξυγόνο.

 

Από πλευράς μας, ως Δημοτική Αρχή θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος από ενδεχόμενη αλόγιστη εκμετάλλευση των βιολογικών πόρων μας. Συχνά συντονίζουμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των παραλιών μας, ενώ η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα πιστεύουμε πως θα συντελέσει στην αποφυγή ή τουλάχιστον στην άμεση κατάσβεση καταστροφικών πυρκαγιών.

 

Στο Δήμο Λοκρών στοχεύουμε στην περιβαλλοντική αφύπνιση του πληθυσμού και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε μια υπεύθυνη περιβαλλοντικά συμπεριφορά για κάθε Δημότη και επισκέπτη της περιοχής μας. Στην προσπάθεια μας αυτή αιρετοί και ενεργοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες εργαζόμαστε από κοινού.

Ειδικότερα, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Δήμος Λοκρών διοργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις από κοινού με άλλους φορείς.

Συγκεκριμένα, καλούμε τους πολίτες να παρακολουθήσουν τον εθελοντικό υποβρύχιο καθαρισμό του Αλιευτικού Καταφυγίου Λιβανατών στις 11:45. Η εκδήλωση γίνεται από το Δήμο Λοκρών σε συνεργασία με την Κοινότητα Λιβανατών και το Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων.

Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στις 18:00 στη δράση καθαρισμού και κλάδευσης στην περιοχή της παραλίας, των αθλητικών γηπέδων, των παιδικών χαρών και του πάρκου της Μεγάλης Σουβάλας Αρκίτσας. Η δράση γίνεται από το Δήμο Λοκρών σε συνεργασία με την Κοινότητα Αρκίτσας, την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας με τη συμμετοχή της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους Εθελοντές & Φίλους Αρκίτσας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κλείδωνα», με την αιγίδα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στη δράση της Αρκίτσας θα παραστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος Β’ ο οποίος θα ευλογήσει την περιβαλλοντική δράση καθαρισμού. Τον ευχαριστούμε θερμά τόσο τον ίδιο όσο και τον Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, για την ιδιαίτερη τιμή να στηρίξουν την περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής μας.

 

Αθανάσιος Λ. Ζεκεντές

Δήμαρχος Λοκρών

Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών Θανάση Ζεκεντέ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ