Αταλάντη, 8 Μαΐου 2021

 

Μήνυμα του Δημάρχου Λοκρών για τη γιορτή της μητέρας

Η ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μαΐου, δηλαδή φέτος στις 9.

Η μητέρα είναι ξεχωριστό πρόσωπο στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Το να είναι μια γυναίκα μητέρα, είτε βιολογική είτε θετή, δεν είναι απλά μια ιδιότητα. Θεωρείται διαχρονικά ο σημαντικότερος ρόλος για εκείνη. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροφή κάθε παιδιού, στην εκπαίδευσή του και στην εν γένει διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Αποτελεί, άλλωστε, για όλους μας το τελευταίο καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές και αποζητούμε την προστασία της είτε βρίσκεται κοντά μας, μαζί μας, είτε όχι. Σε εκείνη απευθυνόμαστε για να αισθανθούμε ασφαλείς και να λάβουμε τη καθοδήγησή της σε κρίσιμες καταστάσεις. Κάθε ενέργειά της εμπεριέχει την ανιδιοτελή προσφορά αγάπης και κάθε σκέψης της στοχεύει στην παροχή απεριόριστης στοργής. Οι πολύπλοκες απαιτήσεις της καθημερινότητας επιφέρουν μεγαλύτερο φόρτο στα καθήκοντά της και επιτάσσουν στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνσή της. Οφείλουμε, λοιπόν, να παραδειγματιστούμε από το δυναμισμό τους και τις απίστευτες αντοχές που επιδεικνύουν σε οποιαδήποτε πρόκληση προκύπτει. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε κάθε μητέρα με την ευχή να είναι όλες πάντα υγιείς.

Η μητρότητα στο Δήμο Λοκρών, εν μέσω μιας παρατεταμένης περιόδου υπογεννητικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, φαίνεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία να μην μπορεί να ενισχυθεί. Με βάση τα επίσημα στοιχεία για το 2020 γεννήθηκαν 226 μωρά, το 2019 γεννήθηκαν 229 μωρά, το 2018 γεννήθηκαν 223 μωρά, το 2017 γεννήθηκαν 209 μωρά και το 2016 γεννήθηκαν 222 μωρά. Ο πίνακας που ακολουθεί αποτυπώνει τα σχετικά στοιχεία ανά έτος και φύλο.

Ως Δήμος Λοκρών με τα μέσα και τις υποδομές που διαθέτουμε στηρίζουμε κάθε γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη τόσο με τις επαγγελματικές απαιτήσεις και προσωπικές φιλοδοξίες όσο και με τις ανάγκες της διαπαιδαγώγησης και ανατροφής ενός παιδιού.

Ειδικότερα, ο Δήμος Λοκρών για να στηρίξει τις μητέρες, παρά τις υγειονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας, λειτουργεί μέσω του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης πέντε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σε Αταλάντη, Μαλεσίνα, Λιβανάτες, Μαρτίνο και Λάρυμνα που εξυπηρετούν δεκάδες εργαζόμενες και άνεργες μητέρες. Για την περίοδο 2020-21 στους πέντε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έχουν γίνει δεκτά 154 νήπια ηλικίας 2,5 ως 4 ετών, εκ των οποίων 50 στην Αταλάντη, 35 στη Μαλεσίνα, 39 στις Λιβανάτες, 14 στο Μαρτίνο και 16 στη Λάρυμνα. Συνολικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδικών σταθμών του Δήμου μας εργάζονται με μόνιμη ή μη εργασιακή σχέση 24 εργαζόμενες όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τον Παιδικό Σταθμό Λιβανατών, όπου εργαζόμενες επιμελήθηκαν τους εσωτερικούς χώρους.