Αταλάντη 29-5-2023

 

Μνημόσυνο Πεσόντων και Εκτελεσθέντων Καλαποδίου του Δήμου Λοκρών

Στις 29 Μαΐου 1943 τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν δύο κατοίκους του Καλαποδιού ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των Ελλήνων στην κατοχή. Σε ανάμνηση τη θλιβερού γεγονότος την Κυριακή 28-5-2023 στις 11:00 τελέστηκε μνημόσυνο των Πεσόντων και Εκτελεσθέντων του Καλαποδίου από τους Βαλκανικούς Πολέμους ως και τον Ελληνικό Εμφύλιο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Δημήτριο Ζελιαναίο  και τον Πρεσβύτερο π. Χρήστο. Στην συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανάσιου Ζεκεντέ, ομιλία από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Δημήτριο Ζελιαναίο  και ανάγνωση των ονομάτων των πεσόντων. Το μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ, τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Χρήστο Βαποράκη και τον Αντιδήμαρχο της Αταλάντης κ. Κωνσταντίνο Μπακανδρίτσο.

Από το Δήμο Λοκρών παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας κ. Βάσω Σίμου Παλαιολόγου, τοπικοί σύμβουλοι και κάτοικοι του Καλαποδίου.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος επισήμανε την ανάγκη να τιμούμε τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και να διατηρούμε την εθνική ομόνοια και ομοψυχία, μακριά από τραγικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όπως ο ελληνικός εμφύλιος στο οποίο χάθηκε άδικα ελληνικό αίμα από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.