Αταλάντη 11-3-2024

 

Ο Δήμος Λοκρών συμμετείχε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο, κατά σειρά, Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Euromed, κατά το χρονικό διάστημα 6-9 Μαρτίου 2024, ένα, εθνικής σημασίας, πρωτοπόρο και καινοτόμο Συνέδριο, που έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα, κάθε δύο χρόνια, μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι: το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ». Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου έγινε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 στις 11.00 το πρωί, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - «Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα»- με τη υποδοχή των Συνέδρων από τον κ. Κωνσταντίνο Σκριάπα - Πρόεδρο του Δικτύου «Περραιβία».

Χαιρετισμοί έγιναν από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. Βαρθολομαίο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Σταύρο Αυγουστίδη, τον τ. Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκο Κενεβέζο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου κ. κ. Ιερώνυμο, τον εκπρόσωπο της Κυπριακής Αστυνομίας κ. Μιχαήλ Γαβριηλίδη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Κωνσταντίνο Στεργίου, την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λάρισας κ. Μαρία Γαλλιού, τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Αθανάσιο Μαμάκο, τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα, τον εκπρόσωπο του Δήμου Βόλου κ. Νίκο Ντόκο, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και την Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Κατερίνας Κόσσυβα.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε, επί 4 μέρες, στο Αμφιθέατρο και στους εξαιρετικούς χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-«Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα» και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 400 Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, είτε με φυσική παρουσία στην πόλη της Λάρισας , είτε μέσω. διαδικτύου, με σύνδεση απευθείας με πολλές χώρες του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή της κ. Ανδρουλιδάκη Αμαλίας -Γενικής Διευθύντριας Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων και της κ. Μερτζάνη Μαρίας –Διευθύντριας Συντήρησης από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συνολικά, παρουσιάστηκαν 150 επιλεγμένες εργασίες από Κριτές, πολύ περισσότερες από τα προηγούμενα Συνέδρια, και εργάστηκαν γι΄ αυτές 380 επιστήμονες, ενώ είχαν προσκληθεί ως Key Note Speakers σημαντικοί επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι και παρουσίασαν  τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους σε κάθε θεματικό πεδίο (καθηγητές πανεπιστημίου, υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της αγοράς, ερευνητές κ.ά.).

Από το Δήμο Λοκρών συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αθανάσιος Αγγελής, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Σωτήρχου και η Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου Λοκρών κ. Έλενα Τρικαλιώτη.