Αταλάντη, 6 Ιουνίου 2022

 

Περιβαλλοντική Δράση στην Αρκίτσα του Δήμου Λοκρών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Δήμος Λοκρών διοργάνωσε δύο σημαντικές εκδηλώσεις από κοινού με άλλους φορείς.

Συγκεκριμένα, το πρωί διενεργήθηκε εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός του Αλιευτικού Καταφυγίου Λιβανατών. Η εκδήλωση έγινε από το Δήμο Λοκρών σε συνεργασία με την Κοινότητα Λιβανατών και το Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων.

Το απόγευμα έγινε δράση καθαρισμού της παραλίας, των αθλητικών γηπέδων, των παιδικών χαρών και του πάρκου της Μεγάλης Σουβάλας Αρκίτσας. Η δράση οργανώθηκε από το Δήμο Λοκρών σε συνεργασία με την Κοινότητα Αρκίτσας, την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας με τη συμμετοχή της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους Εθελοντές & Φίλους Αρκίτσας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κλείδωνα», με την αιγίδα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Την δράση τίμησε με την υψηλή Του παρουσία, την ευλόγησε και τη στήριξε έμπρακτα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’. Ως Δήμος Λοκρών τον ευχαριστούμε θερμά τόσο τον ίδιο όσο και τον Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών και τα εκλεκτά μέλη αυτής, για την ιδιαίτερη τιμή να στηρίξουν την περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής μας.

Στην προσφώνηση του προς τον Αρχιεπίσκοπο, τους καλεσμένους και τους εθελοντές ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί ώθηση για μια παγκόσμια προσπάθεια να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας καλές πρακτικές για τη διάσωσή του περιβάλλοντος και είναι μια ευκαιρία για παρότρυνση προς άλλους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν έναν πιο υπεύθυνο περιβαλλοντικά τρόπο ζωής. Η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται με μικρές καθημερινές κινήσεις όπως είναι η ανακύκλωση, η αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, η αποφυγή ρίψης σκουπιδιών σε δάση, ρέματα και θάλασσες. Οφείλουμε να επικεντρώνουμε την κάθε δράση μας στην κατανόηση της αξίας της φύσης, την πρακτική βελτίωση της σχέσης μας με αυτή και στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Ο Δήμος Λοκρών περιβάλλεται από φυσικό κάλλος. Οι καθαρές μας θάλασσες και τα κατάφυτα δάση μας αποτελούν πόλους έλξης για τους φυσιολάτρες. Η πλούσια βλάστηση της περιοχής μας προφυλάσσει από φυσικές καταστροφές, όπως τις πλημμύρες ή την διάβρωση του εδάφους, προσφέροντάς μας συγχρόνως το πολύτιμο οξυγόνο.

Από πλευράς μας, ως Δημοτική Αρχή θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος από ενδεχόμενη αλόγιστη εκμετάλλευση των βιολογικών πόρων μας. Συχνά συντονίζουμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των παραλιών μας, ενώ η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα πιστεύουμε πως θα συντελέσει στην αποφυγή ή τουλάχιστον στην άμεση κατάσβεση καταστροφικών πυρκαγιών.

Στο Δήμο Λοκρών στοχεύουμε στην περιβαλλοντική αφύπνιση του πληθυσμού και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε μια υπεύθυνη περιβαλλοντικά συμπεριφορά για κάθε Δημότη και επισκέπτη της περιοχής μας. Στην προσπάθεια μας αυτή αιρετοί και ενεργοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες εργαζόμαστε από κοινού.»

Στην περιβαλλοντική δράση παρέστησαν: ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ο Β’, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδας, κ. Συμεών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, κ. Ηλίας Κυρμανίδης και κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι ΝΠΔΔ του Δήμου Λοκρών, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Αρκίτσας, μέλη των Εθελοντών και Φίλων Αρκίτσας, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλείδωνα, εθελοντές όλων των ηλικιών.