Αταλάντη 17/11/2022

Πολιτική Προστασία: Σύγκληση και Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Δήμου Λοκρών

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11:30, συγκλήθηκε στην Αταλάντη το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Λοκρών για τον απολογισμό των πεπραγμένων της αντιπυρικής περιόδου 2022, το σχεδιασμό των δράσεων και ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού κατά την χειμερινή περίοδο 2022-2023 και τις ενέργειες αντισεισμικής προστασία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής που έχουν αρμοδιότητα επί του θέματος.

Ειδικότερα συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, οι Βουλευτές Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς & κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φθιώτιδας  κ. Ηλίας Σανίδας, ο Αντιδήμαρχος Πολ. Προστασίας Δήμου Λοκρών κ. Χρήστος Καλλής, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Αταλάντης κ. Μιχάλης Παπανικολάου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ελένη Κυριάκου, ο πρώην Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος  Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος,  ο αναπληρωτής Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης κ. Βασίλης Καραστάθης, ο Δασάρχης Αταλάντης  κ. Ιωάννης Πατούλης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Πολύζος Ζώης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών κ. Φώτης Τσιριγκούλης, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λοκρών κ. Αθανάσιος Τσαρούχας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λοκρών κ. Ιωάννης Ματθαίου, ο Προϊστάμενος του ΔΕΔΔΗΕ Αταλάντης κ. Σταύρος Παπαϊωάννου, ο Διοικητής ΕΣΔΕ Αταλάντης και εκπρόσωπος ΕΠΟΜΕΑ Αταλάντης κ. Θεόδωρος Γουργουλής, ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ ΛΑΜΙΑΣ κ. Αντώνιος Κοντελές, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λιβανατών κ. Αναστάσιος Μαζιώτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαρτίνου κ. Ιωάννης Ζούλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Εξάρχου κ. Αθανάσιος Σανιδάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαποδίου κ. Χρήστος Βαποράκης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Γουλεμίου κ. Ιωάννης Λιάρτης.

Οι Βουλευτές του Ν. Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό και ευχαρίστησαν για την πρόσκληση να συμμετάσχουν στο Συντονιστικό Τοπικό του Δήμου Λοκρών.  Στη συνέχεια αναφέρθηκαν  ότι θα συνδράμουν στο αίτημα του Δήμου για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης και τη θεσμοθέτηση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Θεολόγο  που θα συμβάλλουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών την θερινή περίοδο στην περιοχή του Δήμου Λοκρών που διαθέτει μεγάλη δασική έκταση. 

Μετά τον θετικό απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2022 έγινε ανταλλαγή απόψεων και τέθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης εκδήλωσης έντονων καιρικών  φαινομένων στο Δήμο Λοκρών την χειμερινή περίοδο  2022-2023. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Σανίδας αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών την θερινή περίοδο του 2022 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο καλή θα είναι και η συνεργασία των υπηρεσιών Δήμου και Περιφέρειας στην περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.

Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές τόνισε ότι ο Δήμος με τις υπηρεσίες του θα είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι απαιτείται αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με αύξηση του προσωπικού και των οχημάτων και ανασχεδιασμός  της επιχειρησιακής  ικανότητας  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε να δραστηριοποιείται στην περιοχή του Δήμου Λοκρών για τον απεγκλωβισμό κατοίκων  του Δήμου στην περίπτωση εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετός).

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λοκρών ερχόμενος στο τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου σχετικά με την αντισεισμική προστασία ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα γιατί ο σεισμός είναι έκτακτο γεγονός και δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Πολύζος Ζώης, ανέφερε ότι προσεχώς πρόκειται να διοργανωθούν δράσεις ενημέρωσης για την αντισεισμική προστασία στα Σχολεία σε συνεργασία με το Δήμο. Επίσης πρόκειται να διοργανωθούν ασκήσεις στους Δήμους για αντισεισμική προστασία. Στη συνέχεια ο κ. Πολύζος Ζώης έκανε εκτενή αναφορά στο πλαίσιο της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης εκδήλωσης σεισμού που αφορά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες πριν την εκδήλωση του σεισμού, τις άμεσες παρεμβάσεις μετά το σεισμό και τις ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.