Αταλάντη, 25 Νοεμβρίου 2021

 

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη θέση Λιβάδι Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου της EDP Renewables

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, εγκαινίασε σήμερα το πρώτο της έργο στην Ελλάδα στη θέση Λιβάδι Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών. Το αιολικό πάρκο αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 45MW. Το έργο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 48.000 τόνων εκπομπών CO2 ετησίως. Παράλληλα, η ενέργεια που θα παράγεται μέσω του αιολικού πάρκου θα μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα από 28.000 νοικοκυριά.

Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με την τέλεση αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών. Ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP και της EDP Renewables, παρουσίασε το έργο. Στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές, ο Αντιπεριφερειάρχης  Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Κυρμανίδης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλεσίνας Κώστας Μάρκου.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων συμμετείχαν ο Damian Rodriguez Prado, Γενικός Διευθυντής της EDP Renewables Ελλάδος, αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρείας.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λοκρών ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο τομέας της ενέργειας αναπτύσσεται ως ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας. Οι εξελίξεις στον κλάδο αυτό επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, την ποιότητα της ζωής μας και το βιοτικό μας επίπεδο. Η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι βασικό στοιχείο των αλλαγών που συντελούνται στην ενέργεια.

Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων βοηθά στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, χωρίς διοξείδιο του άνθρακα και χωρίς εξάντληση των πολύτιμων φυσικών πόρων. Βέβαια η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τους και η υπερσυγκέντρωση τους δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις.

Είμαστε θετικοί στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς να δημιουργείται συσσώρευση οπτικής όχλησης. Για το λόγο αυτό ως Δήμος είμαστε υπέρ της αναθεώρησης του υφιστάμενου χωροταξικού για τις ανεμογεννήτριες προκειμένου να υπάρξει μια πιο ορθολογική και ισόρροπη κατανομή τους στη χώρα.

Η δημιουργία του αιολικού πάρκου στη θέση Λιβάδι Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών από την EDP Renewables, είναι μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή μας διαχρονικά. Η τοπική κοινωνία της Μαλεσίνας σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Λοκρών και της EDP Renewables, έλαβε οικονομική στήριξη για την υλοποίηση έργων και δράσεων στους τομείς των υποδομών, της παιδείας, του πολιτισμού, της κοινωνικής προστασίας και του αθλητισμού.

Ως τοπική κοινωνία επιζητούμε την καλή επικοινωνία και την αρμονική συνύπαρξη με όρους σεβασμού με κάθε υφιστάμενο ή νέο επενδυτή. Καλωσορίζουμε την EDP Renewables, στο Δήμο Λοκρών και στη Μαλεσίνα. Ζητούμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την έμπρακτη στήριξη της περιοχής μας. Καλή επιτυχία στην επένδυση σας και κυρίως καλή συνεργασία.»