Αταλάντη, 7 Μαΐου 2022

Προτεραιότητα η αντιπυρική προστασία στο Δήμο Λοκρών

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2022. Στο πλαίσιο αυτό την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν δράσεις προετοιμασίας του Δήμου Λοκρών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Συγκεκριμένα:

Την Τετάρτη 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στην Αταλάντη παρουσία των Δημάρχου και Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λοκρών, αντιπροσωπείας του Τμήματος Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης, του Δασαρχείου Αταλάντης, του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας, του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Αταλάντης και ΕΚΑΒ με στόχο τον σχεδιασμό και την προετοιμασία άσκησης οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού από τις περιοχές Θεολόγου – ΟΣΜΑΕΣ, όπου υπάρχει κατοικημένη περιοχή σε πευκοδάσος. Στόχος είναι σε πρώτη φάση να υλοποιηθεί επί χάρτου η άσκηση και σε δεύτερο χρόνο στο πεδίο.

Την Παρασκευή 6 Μαΐου ο Δήμαρχος Λοκρών και ο Δασάρχης Αταλάντης συνοδευόμενοι από υπηρεσιακά στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και του Δασαρχείου από κοινού με τον ανάδοχο του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα του περιαστικού δάσους στη θέση βουνό Ρόδα της Δημοτικής Κοινότητας Αταλάντης του Δήμου Λοκρών» επισκέφτηκαν τον τόπο του έργου για να παρακολουθήσουν την πρόοδο των εργασιών. Μετά τη δασική πυρκαγιά της 6ης Αυγούστου 2020 με αίτημα του Δημάρχου Λοκρών προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και με την άμεση ανταπόκριση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης του Δήμου Λοκρών για αντιπλημμυρικές εργασίες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες, οι οποίες θα έχουν αποκαταστήσει, σε όλα τα σημεία που οι κλίσεις του εδάφους το επιτρέπουν, την κοπή των καμένων δένδρων και θάμνων που δεν αναγεννήθηκαν για την κατασκευή κορμοφραγμάτων και κλαδοδεμάτων που θα λειτουργούν προστατευτικά στη διάβρωση του βουνού και στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Αταλάντης. Ειδικότερα ολοκληρώνονται 5 χιλιόμετρα κορμοφραγμάτων και 1,5 χιλιόμετρο κλαδοδεμάτων.

Την Παρασκευή 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τρεις συναντήσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λοκρών στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στην Αταλάντη παρουσία των μελών του οργάνου και ειδικότερα του Δημάρχου, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των Αντιδημάρχων, του Επικεφαλής της Μείζονος Πλειοψηφίας, των Προέδρων Κοινοτήτων και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Λοκρών, του Διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Διευθυντή του Τομέα ΔΕΔΔΗΕ Λαμίας και του προϊσταμένου του γραφείο ΔΕΔΔΗΕ Αταλάντης, του Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης, του Δασάρχη Αταλάντης, του Υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών, εκπροσώπων του Α' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας, του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Λάρυμνας Αταλάντης, του ΕΚΑΒ, της ΕΠΟΜΕΑ Λοκρών, των Κυνηγετικών Συλλόγων Αταλάντης και Μαλεσίνας. Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής απολογισμός των πεπραγμένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία της χειμερινής περιόδου και έγινε εισαγωγή στις προπαρασκευαστικές δράσεις για τη σωστή προετοιμασία όλων των φορέων για την αντιπυρική περίοδο. Στη λήξη της πρώτης συνεδρίασης ο Δήμαρχος Λοκρών επισήμανε αφενός πως σκοπός είναι ο σωστός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων και αφετέρου πως η συνδρομή των πολιτών με την αποφυγή ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά και με τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους είναι πρωταρχικής σημασίας.