Αταλάντη, 25 Φεβρουαρίου 2022

 

Συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής στη Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αγροτών στην Αταλάντη

Αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Θανάση Ζεκεντέ συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι αγρότες του Δήμου Λοκρών στην κεντρική πλατεία της Αταλάντης την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11:00. Νωρίς το πρωί ο Δήμαρχος και ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιώργος Κοτρωνιάς είχαν επισκεφθεί το μπλόκο των αγροτών στην είσοδο της πόλης, όπου οι αγρότες ζήτησαν από τον Βουλευτή να μεταφέρει τα αιτήματα τους στην κυβέρνηση.

Στην κεντρική πλατεία της Αταλάντης βρέθηκαν αγρότες από τα μπλόκα της Αταλάντης και των Λιβανατών, ο Βουλευτής κ. Γιάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λοκρών, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, φορείς της περιοχής, αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σωματείων και συλλόγων της περιοχής και κάτοικοι.

Στόχος της συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας του αγροτικού κλάδου και η ανάγκη στήριξης του για να μην εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος και να μην ερημώσουν τα χωριά μας.

Ήδη στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού καταγράφηκε μείωση των μόνιμων κατοίκων στο Δήμο Λοκρών. Παράλληλα έχει παρατηρηθεί σημαντική γήρανση των κατοίκων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό κλάδο.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης τονίσθηκε από τους ομιλητές η αναγκαιότητα να μειωθεί το κόστος παραγωγής ειδικά στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα κίνησης και στα αγροτικά εφόδια, καθώς πλέον το κόστος παραγωγής είναι απαγορευτικό και μεγάλες εκτάσεις κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητες.

Παράλληλα επισημάνθηκε η μεγάλη καταστροφή σε δέντρα και κηπευτικά της περιοχής από την πρόσφατη ακραία θεομηνία της «Ελπίδας» που έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή και λόγω της παγωνιάς κατέστρεψε το φυτικό κεφάλαιο σε μεγάλες εκτάσεις.

Ο Δήμος στέκεται αρωγός στην προσπάθεια και τις κινητοποιήσεις των αγροτών και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα τους, μεταξύ των οποίων είναι το αίτημα για μείωση των φόρων ώστε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής και ειδικά στο πετρέλαιο κίνησης που το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά σε φόρους, για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές, όπως είναι η παγοπληξία, ώστε να καταβάλλεται άμεσα μέσω ΕΛΓΑ η αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και όχι μέσω χρονοβόρων και πολυετών διαδικασιών, να δοθεί επιχορήγηση για την ακαρπία λόγω κλιματικής αλλαγής κ.ά.