Αταλάντη, 11.06.2020

Σύγκληση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λοκρών για τη λήψη μέτρων πρόληψης διασποράς του COVID-19

Την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 στην Αταλάντη, και ώρα 11.00 π.μ. συγκλήθηκε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λοκρών για τη λήψη μέτρων πρόληψης διασποράς του COVID-19.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Ζεκεντές Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Καρακάντζας Αθανάσιος, οι Αντιδήμαρχοι Λοκρών κ. Καπουκίνης Παναγιώτης και κ. Καραμίντζιος Αντώνιος, η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Γιαννοπούλου Μαρία, η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αταλάντης κα Γεωργοπούλου Μαρία, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών κ. Σκαρμούτσος Σωτήριος, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Τσαρούχας Αθανάσιος, ο Διευθυντής Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος κ. Φουρλέμαδης Κωνσταντίνος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας κ. Ματθαίου Ιωάννης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Μπεκιάρης Βελισσάριος, ο Διοικητής του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων κ. Χαραλάμπους Ελευθέριος, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Αταλάντης κ. Χριστοδουλόπουλος Βάϊος και ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Κυριαζής Βασίλειος.

Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Ζεκεντές Αθανάσιος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιχνηλάτησης και λήψης δειγμάτων των επαφών του κρούσματος COVID-19 που ανιχνεύθηκε στην Αταλάντη και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, το γεγονός ότι μόνο ένα από τα δεκαεννέα δείγματα που ελήφθησαν από τις επαφές του 28χρονου, ήταν θετικό. Στη συνέχεια ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία όλους τους αρμόδιους φορείς που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην αντιμετώπιση του κρούσματος και συγκεκριμένα τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τις υγειονομικές δομές (Κέντρο Υγείας Αταλάντης και Νοσοκομείο Λαμίας) και το Αστυνομικό Τμήμα Λοκρών. Τέλος, επεσήμανε ότι με την πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης θα περιοριστεί κάθε κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού στην περιοχή της Αταλάντης.

O Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Καρακάντζας Αθανάσιος ανέφερε ότι ο χειρισμός του πρόσφατου κρούσματος COVID-19 στην Αταλάντη ήταν ο ενδεδειγμένος και ότι το νέο περιστατικό θα τύχει αντίστοιχης αντιμετώπισης. Στη συνέχεια τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση τοπικού «lockdown», αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση εν όψει της θερινής περιόδου και των τοπικών εκδηλώσεων (εμποροπανηγύρεις). Επίσης, ανέφερε ότι ο Δήμαρχος έχει την ευθύνη της ενημέρωσης των Δημοτών για την πορεία υποθέσεων που αφορούν σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αταλάντης κα Γεωργοπούλου Μαρία τόνισε ότι τα νέα για την Αταλάντη είναι ευχάριστα μετά τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες. Εντούτοις, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός γιατί μπορεί το αποτέλεσμα του τεστ ανίχνευσης κορωνοϊου σε ένα άτομο να είναι αρχικά αρνητικό και μετά την πάροδο ορισμένων ημερών η επανάληψη του τεστ να δώσει αντίθετο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εμπύρετο περιστατικό μέχρι τώρα και ότι το Κέντρο Υγείας διαθέτει αρκετά τεστ για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.

Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών κ. Σκαρμούτσος Σωτήριος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Δήμου με την Αστυνομία στην ιχνηλάτηση των επαφών του πρόσφατου κρούσματος του COVID-19 και στη συνέχισή της κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Γιαννοπούλου Μαρία εξέφρασε την ελπίδα να είναι αρνητικά τα αποτελέσματα των τεστ που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και το πρόσφατο περιστατικό του κρούσματος του COVID-19 να είναι και το τελευταίο.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Καπουκίνης Παναγιώτης επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας ειδικά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Αταλάντης κ. Χριστοδουλόπουλος Βάϊος τόνισε ότι είναι σημαντική η ατομική ευθύνη για την αποφυγή διασποράς του COVID-19.

Το Συντονιστικό Όργανο θα συνεδριάσει εκ νέου εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα δείγματα που ελήφθησαν σήμερα από το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον του χθεσινού κρούσματος COVID-19.