Αταλάντη, 20.05.2020

Σύγκληση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Δήμου Λοκρών

Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 και ώρα 12:00, συγκλήθηκε στην Αταλάντη το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Λοκρών για τον απολογισμό των πεπραγμένων της χειμερινής περιόδου 2019-20 και το σχεδιασμό των δράσεων και ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2020. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής που έχουν αρμοδιότητα επί του θέματος.

Ειδικότερα συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λοκρών Παναγιώτης Καπουκίνης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Δημοτικός Σύμβουλος Νικόλαος Λιόλιος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας Αθανάσιος Παπασταμούλης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης Άρης Μπεκιάρης, ο Δασάρχης Αταλάντης Ιωάννης Πατούλης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Πολύζος Ζώης, ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών Παναγιώτης Τελίδης, η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αταλάντης Μαρία Γεωργοπούλου, ο προϊστάμενος ΔΕΔΔΗΕ Αταλάντης Σταύρος Παπαϊωάννου, ο Αξιωματικός Ασφαλείας του ΕΣΔΕ Θεόδωρος Μπουγάς, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Αταλάντης Κωνσταντίνος Μαντζαβίνος, η εκπρόσωπος της ΕΠΟΜΕΑ Λοκρών Μαρία Κατσίφα, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λοκρών Αθανάσιος Τσαρούχας, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Λοκρών Κωνσταντίνος Φουρλεμάδης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λοκρών Ιωάννης Ματθαίου.

Στη σύσκεψη έγινε απολογισμός των δράσεων της χειμερινής περιόδου 2019-20 και τονίστηκε η σπουδαιότητα των αντιπλημμυρικών έργων. Στη συνέχεια συζητήθηκε εκτενώς η συμμετοχή του κάθε εμπλεκόμενου φορέα στο ενδεχομένο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Δήμο Λοκρών, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και τέθηκε το πλαίσιο συνεργασίας τους.

Ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές τόνισε ότι ο Δήμος με τις υπηρεσίες του θα είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και θα είναι αρωγός με τα μέσα που διαθέτει στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φθιώτιδας Κυρμανίδης Ηλίας αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τόνισε το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες λόγω της εμπειρίας τους, καθώς και οι τοπικές αρχές στην άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Αθανάσιος Καρακάντζας επεσήμανε τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Δήμο Λοκρών και πρότεινε το σχεδιασμό άσκησης ετοιμότητας στην περιοχή Θεολόγου – ΟΣΜΑΕΣ. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας Αθανάσιος Παπασταμούλης έθεσε τις προτεραιότητες της πυρόσβεσης για την αντιπυρική περίοδο και ανέλυσε το πλάνο πρόληψης της Υπηρεσίας για το Δήμο Λοκρών.

Επιπλέον, στη σύσκεψη αναφέρθηκαν τα προβλήματα που αφορούν στον καθαρισμό των δασικών δρόμων, στην επισκευή των υδροστομίων, στην πλήρωση των δεξαμενών, στη συντήρηση πυροφυλακείων, στην απομάκρυνση των απορριμμάτων από το Θεολόγο – ΟΣΜΑΕΣ κ.λπ.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη ανέφεραν ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων αυτών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.