Αταλάντη 07.10.2020

Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λοκρών

Την Τετάρτη 07 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 12:00, συγκλήθηκε στην Αταλάντη το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λοκρών για τον απολογισμό των πεπραγμένων της θερινής περιόδου 2020 και το σχεδιασμό των δράσεων και ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού κατά την χειμερινή περίοδο 2020-2021. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής που έχουν αρμοδιότητα επί των θεμάτων Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα συμμετείχαν: Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές,  η Πρόεδρος Δ.Σ. Λοκρών Μάϊτα Γιαννοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λοκρών Παναγιώτης Καπουκίνης, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αταλάντης Νικόλαος Ανεστάκος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δαφνουσιών  Κων/νος Ντέλιος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μαλεσίνας Νικόλαος Σωτήρχος, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Δημοτικός Σύμβουλος Νικόλαος Λιόλιος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας Αθανάσιος Παπασταμούλης, ο αναπληρωτή Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης Βασίλης Καραστάθης, ο Δασάρχης Αταλάντης Ιωάννης Πατούλης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Πολύζος Ζώης, η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Αθανασία Ζωβοϊλη, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών Σωτήρης Σκαρμούτσος, ο Διοικητής του Ά Τμήματος Αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας Γεώργιος Αντωνίου, η Συντονίστρια Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αταλάντης Μαρία Γεωργοπούλου, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Αταλάντης Δημήτρης Βέλλος, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λοκρών Αθανάσιος Τσαρούχας, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Λοκρών Κωνσταντίνος Φουρλεμάδης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λοκρών Ιωάννης Ματθαίου.

Ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκέντες στην αρχή της συνεδρίασης  του Συντονιστικού Τοπικού  Οργάνου ζήτησε ενημέρωση από την κα Συντονίστρια Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αταλάντης Μαρία Γεωργοπούλου για την πορεία του Covid-19 στην περιοχή του Δήμου Λοκρών. Η κα Γεωργοπούλου ενημέρωσε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο ότι τα κρούσματα του Covid-19 στην περιοχή είναι χαμηλά σε αριθμό και ευτυχώς κανείς συμπολίτης μας δεν έχει νοσήσει σοβαρά.

Ακολούθησε ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2020 με την αντιμετώπιση τεσσάρων μεγάλων πυρκαγιών σε Γουλέμι, Μαρτίνο, Θεολόγο και Αταλάντη. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο καλύτερης αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι απαιτείται αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης σε Υπηρεσία με αύξηση του προσωπικού και των οχημάτων. Αναδείχθηκε η ανάγκη για τον ανασχεδιασμό της επιχειρησιακής  δομής  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να δραστηριοποιείται αποτελεσματικότερα στην περιφέρεια του Δήμου Λοκρών για την κάλυψη των σοβαρών επιχειρησιακών αναγκών.

Αναφορικά με το σχεδιασμό για τη χειμερινή περίοδο ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές τόνισε ότι ο Δήμος Λοκρών με τις υπηρεσίες του εργάζεται ήδη ώστε να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα και ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων στα όρια του Δήμου Λοκρών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει μεγαλύτερους κινδύνους και επιβάλλεται η καλύτερη πρόληψη των επικίνδυνων κλιματικών φαινομένων. Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε τέθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης εκδήλωσης έντονων καιρικών  φαινομένων στο Δήμο Λοκρών τη χειμερινή περίοδο  2020-2021.