Αταλάντη, 24 Φεβρουαρίου 2022

 

Σύσκεψη στο Δήμο Λοκρών για τους αγρότες

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 στο Δημαρχείο Λοκρών στην Αταλάντη μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και Αντιπροσωπείας Αγροτών από τα Μπλόκα της Αταλάντης και των Λιβανατών.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λιβανατών, με τηλεδιάσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας κ. Κώστας Αποστολόπουλος και πολλοί αγρότες.

Στόχος της συνάντησης ήταν να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας του αγροτικού κλάδου και η ανάγκη στήριξης του για να μην εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος και να μην ερημώσουν τα χωριά μας.

Ήδη στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού καταγράφηκε μείωση των μόνιμων κατοίκων στο Δήμο Λοκρών. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί σημαντική γήρανση των κατοίκων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό κλάδο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα να μειωθεί το κόστος παραγωγής ειδικά στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα κίνησης και στα αγροτικά εφόδια, καθώς πλέον το κόστος παραγωγής είναι απαγορευτικό και μεγάλες εκτάσεις κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητες.

Παράλληλα επισημάνθηκε η μεγάλη καταστροφή σε δέντρα και κηπευτικά της περιοχής από την πρόσφατη ακραία θεομηνία της «Ελπίδας» που έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή και λόγω της παγωνιάς κατέστρεψε το φυτικό κεφάλαιο σε μεγάλες εκτάσεις.

Ο Δήμος στέκεται αρωγός στην προσπάθεια και στις κινητοποιήσεις των αγροτών και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα τους, μεταξύ των οποίων είναι το αίτημα για μείωση των φόρων ώστε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής και ειδικά στο πετρέλαιο κίνησης που το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά σε φόρους, για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές, όπως είναι η παγοπληξία, ώστε να καταβάλλεται άμεσα μέσω ΕΛΓΑ η αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και όχι μέσω χρονοβόρων και πολυετών διαδικασιών, να δοθεί επιχορήγηση για την ακαρπία λόγω κλιματικής αλλαγής κ.ά.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Θανάση Ζεκεντέ να συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι αγρότες του Δήμου μας στην κεντρική πλατεία της Αταλάντης την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11:00.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών του τόπου μας για να μείνει ζωντανός ο αγροτικός κλάδος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο.