ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΩΤΙΑ

 ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ COP27 ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

 

30 Σεπτεμβρίου 2022: Σήμερα, ο πρώτος από χιλιάδες δρομείς ξεκινά από τη Γλασκόβη (που φιλοξένησε την COP26) στη Running Out of Time, μια μοναδική σκυταλοδρομία που αναμένεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο, σε μια ανθρώπινη αλυσίδα συνεργασίας που θα διανύσει 7.767 χλμ. σε 18 χώρες για να μεταφέρει το μήνυμα για την κλιματική εκπαίδευση, από τη νέα γενιά στους ηγέτες που θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27 στο Sharm El-Sheikh στην Αίγυπτο.

 

Η εναρκτήρια τελετή στη Γλασκόβη, σε συνεργασία με το Δήμο της Γλασκόβης και άλλους φορείς και οργανισμούς, περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες από τους βασικούς εταίρους, το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE) και την Carbon Copy και την παρουσίαση του Οργανισμού Glasgow Food Policy Partnership. Ένας μαθητής και ένας δάσκαλος του βραβευμένου Δημοτικού Σχολείου Sunnyside (Οικολογικό Σχολείο και Πρωταθλητής σε Περιβαλλοντικό Διαγωνισμό για τη Δεκαετία) θα διαβάσουν το μήνυμα που μετά θα σφραγιστεί στη σκυτάλη για το ταξίδι των 7.767 χλμ.

 

H σκυτάλη θα ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Γλασκόβης από το Πάρκο Glasgow Green και θα αλλάζει συνεχώς χέρια, μεταξύ δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων επί 38 ημέρες και νύχτες ώστε να φθάσει στο Sharm El-Sheikh στις 5 Νοεμβρίου 2022, εγκαίρως για την COP27, που θα πραγματοποιηθεί 6-18 Νοεμβρίου 2022. Τους συμμετέχοντες θα συνοδεύει στη διαδρομή η επιλεγμένη, έμπειρη ομάδα υποστήριξης με τους J. Levelle, E. Scott, A. Lim και M. Borgen. Είναι η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει επιχειρηθεί έως τώρα.

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του FEE, Νίκος Πέτρου, λέει: «Από σήμερα, το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στους χιλιάδες ανθρώπους που θα μεταφέρουν χέρι με χέρι τη σκυτάλη, αναδεικνύοντας με τη συμμετοχή τους την ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα βιώσιμο πλανήτη για εμάς και τα παιδιά μας. Ο χρόνος περνά, δεν έχει όμως ακόμη τελειώσει και οι επιστήμονες δείχνουν ότι υπάρχουν λύσεις. Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις που αδρανούν, για να απαιτήσουμε τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα με αυστηρές δεσμεύσεις, για να κάνουμε την κλιματική γνώση κτήμα όλων μας μέσα από ποιοτική εκπαίδευση ώστε να αποκτήσουμε τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε και να κατανοήσουμε την ανάγκη για ριζική αλλαγή συμπεριφορών και τρόπου ζωής. Τρέξτε μαζί μας! Στηρίξτε τη σκυταλοδρομία και το μήνυμά της!».

 

Η Επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου της Γλασκόβης, Susan Aitken, λέει: «Η COP26 ανέδειξε πόσο δραματική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και παράλληλα ότι μόνο με συλλογική και εσπευσμένη δράση μπορεί η ανθρωπότητα να σωθεί από την επικείμενη παγκόσμια καταστροφή. Οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, όμως είναι οι πόλεις όπως η Γλασκόβη, που υλοποιούν έργα για κλιματικά ουδέτερο και αειφόρο μέλλον και πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο μελλοντικών πολιτικών και δράσεων. Είναι η στιγμή, που θα πρέπει να εντείνουμε τις πιέσεις σε ηγέτες και κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε την επίτευξη των δεσμεύσεων της Συμφωνίας της Γλασκόβης για το Κλίμα. Είμαι βέβαιη ότι το μήνυμα στη σκυτάλη θα μεταλαμπαδεύσει τα ισχυρά αισθήματα που είδαμε πέρυσι εδώ στη Γλασκόβη. Η συμμετοχή στη Running Out of Time είναι άλλη μια μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να υψώσουν τη φωνή τους και να δείξουν τη σταθερή δέσμευσή τους στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή».

Οι συμμετοχές θα ενισχύσουν περιβαλλοντικά προγράμματα του FEE μέσα από τον μηχανισμό Global Forest Fund και της Carbon Copy.

Η διαδικτυακή Ημέρα Δράσης Σχολείων (https://running-out-of-time.com/schools/), στις 3 Νοεμβρίου, αποτελεί δομικό μέρος της διοργάνωσης και θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους να συμμετέχουν σε ένα εντυπωσιακό εικονικό πρόγραμμα, που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή και συμβάλλει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις. Μέχρι τώρα, έχουν εγγραφεί περίπου 434.000 μαθητές από 736 σχολεία σε 82 χώρες.

Όσοι δεν θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή στο όνομα της κλιματικής δράσης μπορούν να «μεταφέρουν» τη σκυτάλη, σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (Global Virtual Relay) στις 5 Νοεμβρίου 2022, στηρίζοντας έτσι και με τη δική τους φωνή το μήνυμα.

 

Η Running Out of Time διοργανώνεται από την The World Relay Ltd και γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών (partners and supporters). Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ως εκπρόσωπος του FEE https://eepf.gr/el/.

 

Εγγραφές για συμμετοχή στην Ελλάδα: https://running-out-of-time.com/route/greece/

 

Διαβάστε και ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΤΕ το ΜΗΝΥΜΑ της «Running Out of Time»: https://running-out-of-time.com/message/

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΕΕΠΦ: Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), 210 3255341

Λίλιαν Σταθώρη, lilianstathori@eepf.gr, Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, coordinator@eepf.gr