ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραφείο Περιφερειάρχη

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Λαμία, 26 Σεπτεμβρίου 2023


ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Έκτακτο ΣΟΠΠ παρουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια

για την αντιμετώπιση του καιρικού φαινομένου “Elias”

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του καιρικού φαινομένου “Elias”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας, παρουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,  Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων, όπως επίσης και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης του Συντονιστικού, ενημερώθηκαν άπαντες για τα χαρακτηριστικά του καιρικού φαινομένου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και δόθηκαν κατευθύνσεις για αυξημένη επιφυλακή σε περιοχές που έχουν ήδη υποστεί καταστροφές, όπως ο Δομοκός και η βόρεια Εύβοια.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Βρίσκομαι και βρισκόμαστε από την Κυριακή το μεσημέρι στη Θεσσαλία, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης που υπάρχει στην Περιφέρεια και στις υποδομές της, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία που αντιμετωπίζουμε. 

»Κακοκαιρία, η οποία, όμως, φαίνεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας και την ΕΜΥ ότι αρχίζει να κατεβαίνει και πιο νότια, στο Δομοκό και στο Νομό Φθιώτιδας, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια και στη Φωκίδα και στη Βόρεια Εύβοια. 

»Αποφασίσαμε με τον κύριο Περιφερειάρχη να κάνουμε εδώ ένα Συντονιστικό, γιατί η πρόληψη είναι πάντα πιο ισχυρή της αντιμετώπισης. Μαζί μας φυσικά, εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι Ένοπλες Δυνάμεις η Ελληνική Αστυνομία και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

»Θα ήθελα να συστήσω προσοχή στον κόσμο! Να ακούει και να ακολουθεί τις οδηγίες των Αρχών. Λίγο νωρίτερα ακούσατε και τα προληπτικά 112 για το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολόγων για ακραία ή επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα με προσοχή.

»Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η ιστορία του Σπερχειού σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπερχειλίσεις και τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται κυρίως σε χωριά της περιοχής. Θα τα συζητήσουμε όλα. Ήδη έχει καταρτίσει ένα πλάνο η Πολιτική Προστασία και νομίζω ότι όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Η ισχύς είναι πάντα εν τη ενώσει!»

Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε: «Ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων και σε συνέχεια των τακτικών μας παρεμβάσεων για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, δουλεύουμε προληπτικά με έκτακτες εργασίες σε σημεία όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Παραμένουμε σε επιφυλακή, ώστε να παρέμβουμε με όλες μας τις δυνάμεις -αν και όπου χρειαστεί- αναλόγως της έντασης και της διάρκειας του καιρικού φαινομένου.

»Συνεργαζόμαστε με κάθε εμπλεκόμενο φορέα και βεβαίως με τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας και τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες του καιρικού φαινομένου.

»Παρακαλώ πολύ τους συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, που λειτουργεί με την αυτονόητη προτεραιοποίηση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και έπειτα των περιουσιών και του περιβάλλοντος».

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου(.docx)