Αταλάντη, 3 Δεκεμβρίου 2021

 

Επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αταλάντης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία 

 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αταλάντης, το οποίο στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αταλάντης, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανάσιου Ζεκεντέ, της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης κας Ελένης Μπενιάτα, της Αντιδημάρχου Παιδείας κας Ελένης Κυριάκου και του Αντιδημάρχου Αταλάντης κ. Μιχάλη Παπανικολάου.

Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αταλάντης φιλοξενούνται 5 μαθητές με ειδικές ανάγκες και είναι πλήρως στελεχωμένο με τις απαιτούμενες ειδικότητες. Στόχος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προς την κατεύθυνση αυτή συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, του Δήμου, της πολιτείας και φυσικά της εκκλησίας, η οποία μέσω του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στα θέματα αυτά.

Ο Σεβασμιώτατος προσέφερε δώρα στα παιδιά και μίλησε στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για τη συμπαράσταση του. Στις σύντομες αναφορές τους ο Δήμαρχος και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης δεσμεύτηκαν να εξετάσουν όλες τις πιθανές ενέργειες βελτίωσης της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Δήμαρχος Λοκρών εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:

«Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ήδη από το 1992, έχει καθιερωθεί η 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία προκειμένου να εκτεθούν στο ευρύ κοινό οι δυσκολίες που βιώνουν στη ζωή τους συνάνθρωποί μας με μακροχρόνιες σωματικές, ψυχικές, διανοητικές ή αισθητηριακές δυσχέρειες. Δυστυχώς, παρατηρείται το φαινόμενο όταν εκλείπει η σύνδεση των ικανοτήτων τους με τις σύγχρονες απαιτήσεις της εργασιακής και κοινωνικής ένταξης, οι ανεπάρκειες, ανικανότητες ή μειονεξίες που οφείλονται σε σωματικές βλάβες ή πνευματικές ή ψυχικές διαταραχές να μην περιορίζουν απλά το ρόλο τους στις κοινωνικές δομές αλλά να καταδικάζουν τα άτομα αυτά στην απομόνωση και την τελική αποσύνδεσή τους από το σύνολο της κοινωνίας.

Η απλή ενημέρωση και η ενσυνείδηση των προσχωμάτων που καλούνται καθημερινά να υπερπηδήσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν επαρκεί. Απαιτείται η ενεργή δράση από όλους μας ώστε κάθε είδους εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους να υπερσκελίζονται καθιστώντας την ισότητα όχι μια ουτοπική ιδέα αλλά μια πραγματικότητα. Καθ’ ότι δεν επιζητείται απλώς να διευκολυνθεί η ζωή τους, αλλά να υιοθετηθεί η ουσιαστική ισοτιμία τους και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους με απώτερο στόχο τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη του συνόλου της κοινωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση ευθύνη των δομών της πολιτείας συμπεριλαμβανομένου του Δήμου μας είναι να συμβάλλουν τόσο με την ενημέρωση του κοινού όσο και με τη λήψη θετικών μέτρων συμμετέχοντας ταυτόχρονα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Στόχος μας είναι να γίνει καταγραφή των κτηριακών δημοτικών δομών και παράλληλα εκσυγχρονισμός των δημοτικών υπηρεσιών προκειμένου ακολούθως να καταστούν προσβάσιμα σε όλους.

Η θωράκιση της κοινωνίας μας έναντι του κινδύνου της πραγματικής ανισότητας είναι μέλημα όλων μας. Άλλωστε, ο σεβασμός στην ατομική ιδιαιτερότητα αποτελεί αναγκαίο όρο για τη λειτουργία και ανάπτυξη του συνόλου μιας οργανωμένης και σύγχρονης κοινωνίας.»