Αταλάντη, 1 Οκτωβρίου 2023
Ονοματοδοσία της οδού «Ελένη Σμαραγδή» στις Λιβανάτες του Δήμου Λοκρών
Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 12:30 ο καταξιωμένος σκηνοθέτης κ. Γιάννης Σμαραγδής και ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Θανάσης Ζεκεντές, συνοδευόμενοι από αιρετούς του Δήμου και της Κοινότητας Λιβανατών, εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών προστασίας του Περιβάλλοντος Λιβανατών, συγγενείς της Ελένης Σμαραγδή Παπαδημητρίου και κατοίκους των Λιβανατών, επισκέφθηκαν στις Λιβανάτες την οδό που έλαβε την ονομασία «Ελένη Σμαραγδή» προς τιμήν της καταξιωμένης κινηματογραφικής παραγωγού και συζύγου για πολλά έτη του κ. Σμαραγδή. Ο Δήμος Λοκρών και η Κοινότητα Λιβανατών τίμησαν τη μνήμη της τόσο για τη γενικότερη προσφορά της στην τέχνη και τον πολιτισμό όσο και για την αγάπη και υποστήριξη της στην ιδιαίτερη πατρίδα της.
Ως προς τη διαδικασία της ονοματοδοσίας η Κίνηση Πολιτών προστασίας του Περιβάλλοντος Λιβανατών με το από 26-8-2022 έγγραφό της πρότεινε και έγινε αποδεκτό με την αριθμού απόφαση 19/2022 του από το 6/2022 Πρακτικό Συνεδρίασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Λιβανατών και με την αριθμού απόφαση 9/77/2023 του από το αριθμού 9-26/4/2023 πρακτικό συνεδρίασης του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Λοκρών να τιμηθεί η πρόσφατα αποβιώσασα καταγόμενη από τις Λιβανάτες, κα. Ελένη Σμαραγδή, δίνοντας το όνομά της στην οδό που διέρχεται μπροστά από το κτήμα της στην περιοχή «Λουτρό» της Κοινότητας Λιβανατών και συγκεκριμένα ο κάθετος παράπλευρος της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας που διέρχεται έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίου Πολυκάρπου και καταλήγει στην Παραλιακή Οδό.
Η κα. Σμαραγδή ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με μεγάλη δράση και προσφορά, επαγγελματική και εθελοντική στον τομέα της τέχνης και του Πολιτισμού τόσο στη χώρα μας, όσο και στην τοπική κοινωνία των Λιβανατών. Η Ελένη Σμαραγδή κατάγονταν από τις Λιβανάτες. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και σινεμά στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Sorbonne Nouvelle και Paris VIII αντίστοιχα. Από το 1980 έως το 1995 υπήρξε υπεύθυνη του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αγροτικής Τράπεζας. Σ' αυτό το διάστημα διοργάνωσε και επιμελήθηκε πολλές εκδηλώσεις και εκδόσεις μία εκ των οποίων βραβεύτηκε και από την Ακαδημία Αθηνών. Από το 1988 μέχρι τον θάνατό της εργάστηκε ως παραγωγός στην Alexandros Film Ltd και έχει δημιουργήσει τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ καθώς και τις πολυβραβευμένες ταινίες με διεθνή απήχηση "Καβάφης" (1996) και "El Greco" (2007).
Πρόσφατα της απονεμήθηκε μετά θάνατον το ειδικό βραβείο ΑΡΤΕΜΙΣ για το σύνολο της προσφοράς της στον Ελληνικό Πολιτισμό από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (EAWC).
Το 2018 στις ΗΠΑ τιμήθηκε με το βραβείο Grand Remi Award Καλύτερης Ταινίας για την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ. Στις 8 Μαρτίου 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, βραβεύτηκε από το Σύνδεσμο Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης για την ταινία El Greco και την δημιουργία και επιμέλεια της μόνιμης έκθεσης «El Greco: Επιστροφή στην Πατρίδα» στο Ηράκλειο Κρήτης. Στις 16 Μαΐου 2008 τιμήθηκε με το βραβείο ΑΡΤΕΜΙΣ από το Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Συμβούλιο γυναικών ως παραγωγός για την ταινία EL GRECO. Το 2007 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό βραβείο καλύτερης ταινίας για την ταινία EL GRECO. Το 1996 τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο για την ταινία ΚΑΒΑΦΗΣ.
Τον Οκτώβριο του 2022 συστάθηκε από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης ειδικό βραβείο στο όνομα της Ελένης Σμαραγδή, το οποίο και απονεμήθηκε για πρώτη φορά στον εξέχοντα σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη. Το 2010 επιμελήθηκε και εξέδωσε το σπουδαίο λεύκωμα ‘El Greco - η ταινία’ από τις εκδόσεις Μίλητος, το οποίο είναι πλέον εξαντλημένο. To 2009 επιμελήθηκε την μόνιμη έκθεση «EL GRECO–Επιστροφή στην Πατρίδα» στην Πύλη Βηθλεέμ του Ηρακλείου Κρήτης.
Συνέβαλε στη δημιουργική γραφή όλων των σεναρίων του συζύγου της σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, και επιμελήθηκε την τελική μορφή του σεναρίου της ταινίας "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" που πρόκειται να γυριστεί.
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στα περιοδικά ΛΕΞΗ, ΑΝΤΙ, ΘΕΩΡΕΙΟ, ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ κ.α. Διετέλεσε Γραμματέας στον Ελληνο-Γαλλικό Σύνδεσμο από το 1989 έως το 1993.
Βραβευμένη με τιμητικές διακρίσεις και βραβεία για το έργο της στον χώρο του κινηματογράφου και του Πολιτισμού, επιδόθηκε σε έναν διαρκή αγώνα για την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού. Παρά το βαρύ πρόγραμμά της και τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο της, επισκεπτόταν τακτικά τον τόπο καταγωγής της, τις Λιβανάτες μαζί με τον σύζυγό της κ. Γιάννη Σμαραγδή, συμμετέχοντας στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας.